Logo gemeentenieuwsonline.nl

Spiritueel café in Lobith

LOBITH - Eva Ouwehand, geestelijk verzorger bij Altrecht GGZ, heeft promotieonderzoek gedaan naar spirituele ervaringen bij bipolaire stoornis en zal hierover een inleiding houden.

De bipolaire stoornis is een ernstige psychiatrische ziekte waarbij iemand ernstige stemmingswisselingen kan hebben. (Hypo)manieën en depressies wisselen elkaar af. Tijdens manieën hebben sommige mensen religieuze of spirituele ervaringen die door een psychiater vaak gezien worden als onderdeel van de ziekte, maar die door mensen met een bipolaire stoornis toch als spiritueel ervaren worden. Zo hebben mensen bijvoorbeeld eenheidservaringen, waarbij zij zich verbonden voelen met de natuur of de kosmos, ervaringen van de aanwezigheid van God, of het gevoel dat alles met elkaar te maken heeft. Ook mensen die helemaal niet gelovig zijn opgevoed, kunnen zulke ervaringen hebben. Het vinden van een evenwichtige houding in geloof of spiritualiteit is een belangrijk thema voor mensen met een kwetsbaarheid voor psychosen of de bipolaire stoornis.

Iedereen is welkom om deze boeiende lezing bij te wonen. De deur van de Ontmoeting aan de Markt in Lobith, bij de protestantse kerk, is open vanaf 19.00 uur. De bezoeker krijgt koffie of thee en de bijeenkomst begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een mandje waarin men zijn bijdrage in de onkosten kan geven.

Meer berichten