Logo gemeentenieuwsonline.nl
Chris en Tjerk: 'Een uniek beeldje, dat ook nog eens mooi op de schoorsteenmantel staat'
Chris en Tjerk: 'Een uniek beeldje, dat ook nog eens mooi op de schoorsteenmantel staat' (Foto: )

Het ijzeren gordijn... in huis? Uniek beeldje is een eerbetoon aan de vrijheid

DUIVEN - Na de uitzonderlijke vondst van restanten van het ijzeren gordijn, worden deze vermaakt tot herdenkingsbeeldjes ter nagedachtenis van de vrijheid. Het herdenkingsbeeldje en het bijhorend certificaat van echtheid zijn voor het symbolische bedrag van € 19,89 in huis te halen. De opbrengst gaat naar een goed doel gerelateerd aan de oorlogsherdenking: het V-fonds.


Het komt niet iedere dag voor dat je stuit op objecten van historische waarde. Zo nu en dan worden er nog wel eens kogels gevonden uit de wereldoorlogen of komen (on)gelukkige vinders oog in oog met een oude landmijn die nog dreigen kan te exploderen. Gelukkig is de vondst van Chris van de Ven minder gevaarlijk: een groot stuk van het hekwerk dat ten tijde van de koude oorlog de buitenlinie van het ijzeren gordijn heeft gevormd.

Het ijzeren gordijn was de benaming die voormalig Brits premier Winston Churchill gaf aan de metalen scheiding tussen Oost- en West-Duitsland in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Deze metalen hekwerken decimeerden Duitsland in twee grondgebieden die aan twee grote ideologische grootmachten zouden gaan toebehoren. Enerzijds claimden de geallieerden de Westerse helft van Duitsland (de BRD) en anderzijds werd door de Sovjet-Unie beslag gelegd op het Oosten (de DDR). Tot de val in 1989 maakte dat deze grens vrienden en familie uit elkaar hield, aangezien van vrije toegang geen sprake was.

Lopend over het erf van de door hem gekochte vakantiewoning in Udorf, Duitsland, werd Chris op een middag aangesproken door zijn buurman. Deze buurman wees Chris op het feit dat zijn stalen tuinafscheiding een historisch verhaal had. Dat het waarschijnlijk goed staal zou zijn, wist Chris al, maar gezien zijn achtergrond als geschiedenisleraar werd hij toch geprikkeld door dit mysterieuze verhaal van zijn buurman. De buurman liet Chris in een tuinhuisje zien dat er nog veel meer stalen hekwerk was, waarna hij hem vertelde dat hij hier te maken had met het ijzeren gordijn. Eenmaal gecontroleerd op authenticiteit door taxateur Tjerk Jan Luitse, kwam het idee opborrelen om deze ontdekking niet te laten verstoffen, maar om er wat creatiefs mee te gaan doen. "Oorspronkelijk vond Tjerk het leuk een stukje gordijn aan zijn kinderen te geven," legt Chris uit. "Een ontzettend goed idee, maar iedereen vindt zoiets toch ook leuk?"

Niet enkel staat de ijzeren scheidingslijn symbool voor de Koude Oorlog, het staat ook voor de ontnomen en teruggenomen vrijheid. Waar bij de val van het gordijn lang verloren gezinnen weer werden verenigd, kwam men tot de conclusie dat de gevoelens van zowel vrijheid als eenheid belangrijker waren dan wat dan ook. Samen met de hulp van Tjerk heeft Chris de gevonden stukken van het gordijn opgeknipt en gemodelleerd in de vorm van een beeldje. Dit ter herdenking aan de wetenschap dat saamhorigheid en samenzijn niet vanzelfsprekendheid zijn. Het door Chris en Tjerk ontworpen eerbetoon aan de vrijheidsgedachte kenmerkt zich als een 'miniatuur' van het gordijn. In een houten onderzetter is een recht uitgesneden stuk van het daadwerkelijke hek gezet, dat te herkennen valt aan het karakteristieke patroon van de ruiten. Dit werk is daarnaast ook voorzien van een metalen plaatje en een uniek serienummer waaraan de echtheid van het voorwerp kan worden afgeleid. "Ik heb iets met die muur én het gordijn," zegt Chris, die meermaals de DDR heeft bezocht. "Het was waanzin, absolute waanzin." Op www.aandenken-ijzeren-gordijn.com zijn de uitgiftes van de verschillende series beeldjes te vinden. Beladen en bijzonder, maar bijkomend voordeel is dat het beeldje ook nog eens aardig op de schoorsteenmantel staat.

Meer berichten