Logo gemeentenieuwsonline.nl

Ideeën

Foto:

1386

In idee 1341 refereerde ik aan die 20% van de samenleving, die groep chronisch verongelijkten die altijd zeuren, zaniken, zeiken, zagen, zeveren, zemelen en bij alles zuchten. Ik vroeg me af of we hen niet als lijders aan een ziekte kunnen zien en die ziekte dan zeverzeiken zouden kunnen noemen.

Wat we wel al kunnen doen is een Genootschap voor ze oprichten. De Club van Z tot de Zesde, kortweg: Z6. Die zetzessers vormen dan een herkenbare groep en ZO kunnen zij zich niet verbergen achter MEN. Dat men vindt dat zus of zo weer eens schandalig is. Er is something rotten in de state of the Netherlands. Naast de leugen is dat het Papagaaiengemopper. We zijn een land waarin de kankeraars de boventoon voeren en de toon van het orkest bepalen. Het is een gejammer, gesteun, gemor en een gezucht dat leidt tot een dijk van lamenteer symfonie waarbij de Klaagmuur, toch een plek waar het gemopper, gemekker, gekerm, geweeklaag en gemummel zich niet onbetuigd laten, niet meer is dan een opstaand plintje. Als de mopperkonten zich verenigen dan kunnen we met ze in gesprek en hen zo bijvoorbeeld laten zien dat de Nederlandse Spoorwegen fantastisch zijn.

Ik reis welhaast wekelijks vanuit het oosten naar Amsterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht of Den Bosch. Het volgende valt mij op: ze rijden op tijd, ik heb doorgaans een zitplaats, kom op tijd op mijn bestemming, wordt gecontroleerd door buitengewoon vriendelijk personeel die me, via hun goed verstaanbare intercom, vaak luchtig en ontspannen welkom heten in hun vervoermiddel, waar de overstaptijden bijna tot nul zijn gereduceerd, waar de stations een lust zijn voor het oog en haast paleizen zijn, de treinstellen schoon zijn, de medepassagiers elkaar rustig in en uit laten stappen, elke moeder met kinderwagen direct door een van de mede-instappers de helpende hand wordt geboden.

Lang leve de NS, glorie aan het personeel, ook als het vriest of de bladeren vallen. Schei toch uit Z6ers.

1387

Je moet niet luisteren naar wat ik zeg, maar horen wat ik bedoel.

Meer berichten