(foto: Bas van Spankeren)

Effect

Sinds dit jaar mag ik op deze plek mijn bezigheden, ontwikkelingen en gedachtespinsels met de lezers, van de inmiddels nog grotere De Helemaal Goed Courant, delen. Het is een prachtig podium om mensen iets meer mee te nemen in de wereld van kunst, cultuur en educatie. Wat ik probeer te doen is juist de waarde en de meerwaarde van het werk dat wij doen te tonen. We hebben er allemaal mee te maken. Ga maar eens bij jezelf na: Wat mis je als het er niet meer is? Theater, muziek, bibliotheek, cursussen, erfgoed, museum etc. En dan moet je het eigenlijk ook niet op individueel niveau alleen bekijken, want de betekenis voor het onderwijs, verenigingsleven, zorg, welzijn en ondernemers is heel groot. Misschien denk je wel eens dat wat wij doen overbodige luxe is. Het tegendeel is waar. Uiteindelijk betekent het voor iédereen heel veel. Indirect dragen wij bij aan een hele grote sector. De meeste mensen luisteren naar radio en muziek, gaan naar festivals of concerten, horen muziek tijdens het winkelen en kijken televisie of gaan naar musicals.

Op het moment van schrijven worden er toch weer allerlei bezuinigingsvoorstellen gedaan op kunst, cultuur, educatie. Natuurlijk snap ik de problemen bij de gemeentelijke begrotingen. Maar wat is de oorzaak? Kun je de problemen ook op een andere manier benaderen? Wat leveren de investeringen op aan rendement? In ons geval maatschappelijk en economisch rendement. Moet je niet veel meer kijken naar de lange termijn en kritischer bekijken wat waardevol is? Een paar jaar geleden hebben we een enorme slag geslagen door de fusie van culturele organisaties. De bezuinigingsvoorstellen zijn een druppel op een gloeiende plaat in relatie tot het tekort, maar het effect voor de maatschappij is heel groot. Ik vraag mij af of er op deze wijze naar gekeken wordt. Mijn missiewerk kan ik in ieder geval kwijt in deze columns. Dat doe ik met veel plezier en hopelijk met effect!