Logo gemeentenieuwsonline.nl
Sterrenkijken vanaf het dak van MFC Presikhaven. (foto: Floris-Jan van der Meulen)
Sterrenkijken vanaf het dak van MFC Presikhaven. (foto: Floris-Jan van der Meulen) (Foto: Floris-Jan van der Meulen)

Sterrenkijken tijdens de Nacht van de Nacht

ARNHEM - In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van de zomer- naar de standaardtijd, officieel bekend als de Midden-Europese Tijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, dit jaar op zaterdag 26 oktober.

Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 tot ongeveer 22.00 uur met verschillende telescopen op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.
"Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Onder leiding van een ervaren gids kun je een groot aantal dieren bekijken zoals een lynx, een giraffe, een dolfijn, een vliegend paard en zelfs een draak! Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis verbeelding mee te nemen.

Naast de safari bekijken we Saturnus aan het begin van de avond. Met zijn ringen is het de meest fotogenieke planeet. Door de telescopen turen we nog dieper in het heelal, zoals naar een fraaie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Perseus op 7.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop in Hercules op 23.000 lichtjaar. Het verste object is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. We zien dit stelsel zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag en kijken dus ver terug in de tijd!"

De sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Bij bewolkte hemel verhuizen we naar binnen: met ons computergestuurde planetarium kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen. En met al je vragen kun je terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven!

Meer berichten