Sjoerd en "de oogst" (foto: Sonja willemsen)

De wereld een stukje schoner!

Sinds enkele weken hebben Sjoerd en Sonja Willemsen uit Lobith besloten om hun dagelijkse uitje met de hond langs de Rijn te combineren met het opruimen van achtergelaten of aangespoelde rotzooi.

Pakweg tussen Spijk en Tolkamer zijn er langs de Rijn leuke plekjes om te recreëren, waarvan met name door onze oosterburen massaal gebruikt gemaakt wordt om te vissen, zwemmen, bbqen en er te kamperen.

Jammer genoeg blijft er als dank vaak een enorme bende achter, meestal uit het zicht in de struiken, die ook als toilet gebruikt worden.

Ook de gebruikers van de Rijn zijn niet te beroerd om hun al dan niet lege vaten en ander afval over boord te kieperen.

Per strandje tussen twee kribben, zo'n 300 meter, sleepten we in het begin vaak 4 vuilniszakken vol plastic, lege en kapotte flessen, tuinstoelen, tenten,bbqs, luchtbedden en vandaag zelfs een accu en een 25liter vat afgewerkte olie naar de Spijksedijk.

Uit een gesprek met twee heren, die per boot voor de visserij en visvergunningen de strandjes inspecteren, blijkt dat er van de instanties weinig hulp te verwachten valt.

De gemeente Zevenaar gaf op de vraag af zij het verzamelde afval wilden ophalen het antwoord nee, Rijkswaterstaat maakte het nog bonter, desgevraagd zei deze club dat het afval prima kon blijven liggen, dat verging wel!

Omdat wij het verzamelde vuil aan de Spijksedijk langs de weg klaarzetten, en daar door aanwonenden al op zijn aangesproken, bij deze dit stukje in de krant en de hoop dat de gemeente het (toch) blijft meenemen.

Wij hopen op een schone wereld en zijn er zelf maar aan begonnen!