Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gelderland is een provincie boordevol activiteiten voor deze zomer, wat het een ideale vakantiebestemming maakt
Gelderland is een provincie boordevol activiteiten voor deze zomer, wat het een ideale vakantiebestemming maakt (Foto: )

5 leuke dingen om te doen in de zomer in Gelderland

Je vakantie besteden in Gelderland betekend dat je een grote variëteit aan opties hebt waar je aan deel kunt nemen, plaatsen om te bezoeken en mooie dingen om te zien voor jou en de hele familie.

Van het één worden met de natuur in de Hoge Veluwe tot het terug in de tijd gaan in het Airborne Museum in Arnhem, hieronder 5 leuke tips van activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je zomer in Gelderland.

Bezoek het Nationale park de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe, ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd, heeft genoeg activiteiten in de aanbieding om de hele dag bezig te zijn. Er is een grote variëteit aan fietsroutes en wel 42 kilometer aan wandelpaden. Je kunt de dag doorbrengen in het park op ontdekkingstocht gaan en proberen een glimp van een hert, ram of wild zwijn op te vangen

Weggestopt in het hart van het park vind je het bekende Kröller-Müller Museum, een onverwachte kunstverzameling in het midden van al dat groen waar de muren boordevol met Van Gogh´s en andere meesterwerken hangen. Het is behoorlijk verrassend wanneer je uit de wirwar van fiets en wandelpaden komt en de uitgestrekte gronden van het museum ziet, vol met imponerende kunstinstallaties en sculpturen.

Wat ook weggestopt zit in de bossen is het jachthuis Sint Hubert, een land en jacht huis dat naast een meer gebouwd is, en genoemd is naar de beschermheilige van de jacht, Sint Hubert.

Historische tour door Arnhem

Arnhem won zijn plaats in de geschiedenisboeken gedurende de tweede wereldoorlog toen het onderdeel uitmaakt van het beroemde ´Een brug te ver´. Dit geschiedde tijdens de desastreuze Market Garden airborne operation in 1944, waar de soldaten heroïsch vochten maar het hen niet lukte om het gebied van de Duitsers te heroveren.

De brug staat er nog, nu omgedoopt tot de John Frost brug, zo eert het Airborne Museum deze commandant van de British paratroopers. Wanneer je geïnteresseerd bent en meer wilt weten van Operation Market Garden en zijn plaats in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog is het museum zeker een bezoek waard, alsmede het Airborne Museum Hartenstein

Maar Arnhem gaat natuurlijk niet alleen over Operation Market Garden, deze stad is een van de grootste steden in Nederland en heeft meer dan genoeg te bieden.

Park Sonsbeek is een prachtig park om te ontspannen en een kopje koffie te drinken of te lunchen in een van de restauratie gelegenheden in het park zelf. Het welbekende Nederlands openluchtmuseum, stelt de traditionele levenswijze van Nederland tentoon op een interactieve manier. En de oude binnenstad van Arnhem staat vol met kleurrijke gebouwen en zit vol met leuke restaurants.

Wanneer je lekker gegeten en gedronken hebt, ben je klaar om de avond vol in te gaan en wat actie op te zoeken. Wist je dat Arnhem niet één maar drie casinos heeft? Waarom hier geen bezoekje brengen? Je kunt je vaardigheden testen, en wie weet wordt je de nieuwe Lex Veldhuis.

Breng de dag door in Nijmegen

Wellicht niet zo bekend als Arnhem, maar Nijmegen heeft een hoop te bieden.

In het stadscentrum vind je bijvoorbeeld het MuZIEum waar je kunt ervaren hoe het is om als een blind persoon van dag tot dag door het leven te gaan. Een bezoek aan MuZIEum betekent dat je geblinddoekt wordt en je gevraagd wordt om een aantal activiteiten uit te voeren zonder dat je kunt zien. Op deze manier laat MuZIEum je een beetje zien hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Iets wat je niet vaak zult meemaken.

Uit het MuZIEum gekomen, kun je je ogen uitkijken naar het mooie uitzicht van het Kronenburgerpark en de oude kasteelruïnes. Je vind er tevens een vijver waar een familie zeldzame zwarte zwanen woont.

Nijmegen was even betrokken bij Operation Market Garden als Arnhem, dus wanneer je er bent en je nog graag wat meer wil weten, bezoek dan het Nationale Bevrijdingsmuseum, welke op de excate plaats van de landing van de paratroopers uit de 82ste US Airborne Divisie ligt.

Geniet van de kunst bij de CODA

Ontworpen door Nederlandse architect Herman Hertzberger, is CODA een architectonisch meesterwerk. Het gebouw is ontworpen als een U-vorm schoenendoos, gemaakt met transparante materialen met een ruimte waar kunstenaars en vormgevers hun werk kunnen tentoonstellen, van juwelen tot moderne kunst. Gelegen in het mooie stadje Apeldoorn is de CODA een must om te bezoeken om te genieten van de architectuur en de tentoonstelling. Er is trouwens ook een charmant café/bibliotheek waar je van de rust kunt genieten.

Beleger Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is een van de oudste middeleeuwse kastelen die Nederland rijk is. Het werd enorm beschadigd tijdens de bombardementen in de tweede wereldoorlog, maar het kasteel is liefdevol gerestaureerd, en een bezoek is de moeite waard met de hele familie.

Er zijn verschillende rondleidingen per dag te volgen, de gidsen nemen je mee op een professionele rondleiding door het kasteel en leggen je precies uit waarom en wanneer het kasteel gebouwd werd, wie de eigenaren waren en hoe hun levens er destijds uit zagen.

Wanneer je de rondleiding gedaan hebt, kun je genieten van koffie en taart in het café van het kasteel, welke zich in de grote eetzaal bevindt. Of ga wandelen in de tuinen eromheen, waar een speeltuin voor de kinderen is en je een wandelroute kunt starten.

Zoals je ziet biedt Gelderland een enorme hoeveelheid aan interessante en leuke bezigheden. Dus mocht je je zomer in Gelderland besteden, bezoek dan een van de bestemmingen van onze lijst, en geniet van de opwinding en de ontspanning die ze bieden.

Meer berichten