Belinda Elfrink reikt de VCA diploma’s uit aan de zes geslaagde statushouders. (eigen foto) (Foto in eigen beheer)

Statushouders uit Syrië behalen VCA-diploma

LIEMERS – Afgelopen week heeft wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar aan zes statushouders uit Syrië hun VCA-diploma uitgereikt. Door de samenwerking van RSD de Liemers, werkgevers en opleidingsinstituut Orbi uit Rotterdam, zijn van deze acht kandidaten er zes geslaagd. Zij weten waar ze op moeten letten als ze werken in risicovolle situaties op bouwplaatsen.

Tijdens de diploma-uitreiking blikte Belinda Elfrink terug. ‘Ik ben trots op deze statushouders. Het zijn allemaal vakmensen. Ze zijn gemotiveerd en dat maakt dat werkgevers in de Liemers ze een kans willen geven. Mensen die hun vak verstaan, zijn gewild. Mijn trots gaat dan ook verder. De samenwerking tussen de RSD en de werkgevers laat een mooi resultaat zien, zoals proefplaatsingen, arbeidsovereenkomsten of een opleidingstraject. Zelfs iemand die nu nog niet geslaagd is, heeft al een contract voor zes maanden op zak. Daar mag je echt trots op zijn.’

‘Alle acht statushouders zijn klaar met hun inburgering. Omdat ze het Nederlands nog onvoldoende beheersen, hebben ze de VCA opleiding in het Arabisch gevolgd. Hiermee garanderen we het juiste begrip over de inhoud van de opleiding. Op de werkvloer gaan ze als vanzelf de Nederlandse taal oefenen’, aldus Hanane Sawfi van RSD de Liemers.

‘Het vinden van de juiste werkgevers is een kwestie van de markt kennen en vooral veel netwerken. Liemerse ondernemers zijn op zoek naar vakmensen. Zij geven deze mensen een kans en kijken hoe ze een mooie match kunnen maken’, zegt Imane Elmensouri van de RSD.