Logo gemeentenieuwsonline.nl

Waar een vondst van een steen toe leiden kan...

DOETINCHEM - Wil Hondorp vroeg in zijn artikel! wie weet meer? van deze ‘baksteen’(straatklinker) gevonden 1997 in de Wilhelminastraat te Doetinchem. ‘t Boeide mij zeer vooral de zo mooi gemaakte belettering op zo’n natte 'steen' met de hand gemaakt.

De datum 17- 08 -1945 was voor hem een bijzonderheid, namelijk de datum die op veel momenten in zijn verhaal van betekenis kunnen zijn. Een daarvan is Toos Groenen geboren te Pannerden. Na de publicatie van jl. Zevenaar Post 1 mei roept deze 'straatklinker'-herinneringen op bij de familie Groenen uit Pannerden.

Harrie en Agnes Groenen keken elkaar aan op die dag 1 mei na het lezen van het artikel de vondst van deze 'straatklinker' 1997. Wat veel indruk maakt de datum die gegrift staat krijgt plotseling betekenis? Het verleden van (Pa Groenen)!

Hentje Groenen geboren 30 januari 1917, zegt Agnes, geeft mij sterk het gevoel het antwoord hier in te vinden. Getrouwd 1945 met An Groenen Bher kregen samen elf kinderen. Pa heeft zijn hele leven op de Steenfabriek op de 'Kijfwaard' West gewerkt. Van ‘steenmaker’ tot ‘stoker’. De datum17- 08 -1945 gekerfd in deze ‘straatklinker’ geeft ons duidelijk overtuiging dat (Pa) dit maakte. Het kwam vaker voor dat er werknemers waren die op stenen schreven. Dat ons dit 26 jaar later de steen toen al gevonden nu ons bereikt zijn wij heel blij. en mogelijk meer.

Harrie en Agnes Groenen. (Tekst en foto’s: Frans Willemsen).

Meer berichten