Logo gemeentenieuwsonline.nl
Eerst boom daarna hond. (foto: Frans Willemsen)
Eerst boom daarna hond. (foto: Frans Willemsen) (Foto: Frans Willemsen)

Van zaailing tot boom uiteindelijk de beeltenis van hond Odi

PANNERDEN - Volgens onze ouders hebben wij als kinderen ooit zelf kastanjes van op het schoolplein opgeraapt. We kregen het idee, met pa en ma de glanzende kastanje te poten aan de rand van de tuin vlakbij ons huis Saskia. Vaak heb ik gekeken of er iets uit de grond kwam niets hoor.

Door Frans Willemsen

Een jaar later de beloning een jonge twijg had plaats gemaakt in onze tuin (kastanjeboom). De verrijzenis in pracht en praal heeft daar ongeveer 45 jaar gestaan. Het was vooral een mooie boom; die in de lente ieder jaar als de eerste bladknoppen zich ontwikkelden als een soort schouwspel. Dan de prachtige witte en roze oase van kastanjebloemen (kaarsenbloesem) op de hoek van de Schoolstraat. Menig wandelaar heeft in die jaren er bij stil gestaan, waar ook vanuit de boom een zwarte merel zijn prachtig fluitconcert liet horen. Het najaar een weerkaatsing van de mooie glimmende bruine kastanjes in het zonlicht, dat moment zodra de kastanje zichtbaar zijn vallen ze snel.

Het deed ons dan ook pijn tijdens het nemen van onze beslissing (veiligheid in overweging) om deze boom te laten omzagen. Niet alleen omdat de boom zo dichtbij het huis stond, maar ook de steeds vaker voorkomende stormen die steeds heftiger worden. Soms waaien er grote takken naar beneden.
Hoe dan ook de boom moet wijken afwegende voor de gevolgen in de toekomst. We kwamen op het idee er toch een herinnering aan over te houden in een twee ledig begrip. Onze hond Odi werd tijdens de uitvoering kunstzinnig zagen fotomodel. Dirk Reinders uit Overasselt kunstenaar in houtzagen maakte dan ook een prachtige beeltenis van de boomstronk.

Meer berichten