Scan tegen misbruik persoonsgegevens Zevenaar

ZEVENAAR - Sinds kort werken de baliemedewerkers van de gemeente Zevenaar met een documentscanner. Als inwoners een reisdocument, rijbewijs of bijvoorbeeld een uittreksel aanvragen, controleren zij het identiteitsbewijs met de scanner. Doel is om identiteitsfraude -en diefstal te voorkomen.

Echtheidskenmerken controleren. De scanner controleert via een database met echtheidskenmerken of het document echt is. De hoeveelheid van verschillende identiteitsbewijzen en de complexe echtheidskenmerken zorgen ervoor dat handmatig controleren lastig is en tijd kost. Sommige echtheidskenmerken zijn met het blote oog ook niet te controleren.

'Het controleren van echtheid van documenten en vaststellen van de juiste identiteit hoort bij een goede dienstverlening', aldus wethouder Hans Winters. 'Als een identiteit gestolen of misbruikt wordt, zijn de gevolgen voor de getroffen persoon niet te overzien. Dit willen wij in Zevenaar natuurlijk voorkomen en dat kan door gebruik te maken van technische mogelijkheden die ontwikkeld zijn.'