Terwijl Guido van Loenhout is begonnen met reanimeren heeft Helen van Zwam de AED opgehaald om die aan te kunnen sluiten zodra dat nodig is. (foto: Peter Frankenmolen) (Foto: Peter Frankenmolen)

De Schalmei in Zevenaar gaat voor veiligheid

ZEVENAAR - De bewoners van de Schalmei in Zevenaar hebben een cursus reanimeren en omgaan met een AED gevolgd bij A&D Totaal in Giesbeek.

Door Piet van Breukelen

Nadat Gerard Bongers eind vorig jaar van bijna alle bewoners van zijn straat een positieve reactie had gekregen aangaande het meebetalen bij de aanschaf van een AED, was de koop snel rond. Toen bleek dat de gemeente Zevenaar nog geen budget beschikbaar kon stellen en A&D Totaal dat via de media vernam, bood directeur Marco Arendsen spontaan zijn diensten aan. Zelf ooit professioneel hulpverlener als MOB-er ( Medisch Ondersteuningsteam Brandweer), richtte hij in 1997 een eigen opleidingsbedrijf op, vooral gericht op de BHV (Bedrijfshulpverlening). De bewoners van de Schalmei konden bij hem gratis een cursus reanimeren volgen in combinatie met het omgaan met een AED.

Prima instructie

Iedereen was onder de indruk van de eenvoudige en duidelijke manier van werken van Arendsen. Voor de meesten begon hij met een eyeopener: “Eerst controleren hoe slecht/goed de patiënt eraan toe is en eventueel direct beginnen met reanimeren voordat u de AED gaat aansluiten. We gaan dus eerst kijken of u kunt reanimeren.”

De cursusleider gaf ook nadrukkelijk aan dat reanimeren een zeer intensieve bezigheid is, omdat je meestal moet doorgaan totdat de ambulance is gearriveerd. Het is dan ook van groot belang dat je rustig blijft, 112 belt of liever nog 'laat bellen' en dat je samen met een medehulpverlener de juiste handelingen verricht. Na afloop was iedereen ervan overtuigd dat hij/zij in geval van nood het verschil kan maken.