Logo gemeentenieuwsonline.nl

Symposium Historische Kring

LOO - Het jaarlijkse symposium van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo wordt gehouden op woensdag 21 november. Het symposium vindt plaats in De Dorpsnoot, Loostraat 69b in Loo.


Het programma luidt:
19.30 – 20.00 uur: Binnenlopen met koffie of thee.
Voor de pauze: Vertoning film over Loo uit 1959. Aanvullend anekdotes door Harry IJzermans.

Na de pauze (met koffie): Lezing over de geheimzinnige rivier in het volksgeloof van Liemers en Betuwe; de verborgen betekenis van de volksverhalen.

Er is meer tussen hemel en aarde, dachten de bewoners van de Liemers en de Betuwe vroeger. Ze keken met andere ogen naar de rivier dan wij in onze tijd. De rivier had volgens hen een bovennatuurlijke kracht. Dit alles blijkt uit de schat aan volksverhalen die het Meertens Instituut heeft verzameld uit het rivierengebied. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen is in de ban geraakt van deze overlevering.

In deze lezing neemt hij ons mee naar de wondere wereld achter de verhalen. Aan bod komen vragen als: hoe zijn die geheimzinnige verhalen ontstaan? Welke verborgen betekenis hebben ze? En hebben ze voor onze tijd een boodschap in petto?

22.00 – 22.05 uur: afsluiting

Voor leden van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo is de toegang gratis. Aan niet-leden wordt een bijdrage van 2,00 euro gevraagd. Verzocht wordt zich aan te melden voor 11 november per e-mail aan secretariaat@hkdgl.nl.

Meer berichten