Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Honderd vrijwilligers in gemeente Zevenaar op pad voor Schone Rivieren

ZEVENAAR - Zo'n honderd vrijwilligers van acht verenigingen uit de gemeente Zevenaar maken op zaterdag 27 oktober de uiterwaarden van de Rijn en Pannerdensch Kanaal schoon. Vanaf 9.00 uur 's ochtends gaan deze Waaljutters met knijpers en vuilniszakken aan de slag om plastic en ander zwerfvuil op te ruimen.

In acht Gelderse gemeenten gaan in totaal meer dan duizend vrijwilligers op pad voor schone rivieren en minder plastic soep. Daarvoor ontvangen zij een vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas. De afgelopen drie jaar (2015-2017) ruimden ze liefst 61.000 kilo afval op. Dit zou anders terecht zijn gekomen in de rivieren en uiteindelijk in de zee en de oceanen, waar de plastic afval veel schade toebrengt aan het zeeleven.

De opruimacties van de Waaljutters zijn onderdeel van de landelijke Schone Rivieren aanpak, een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: Er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties, is ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek gestart met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Meer berichten