Opvoedingsondersteuning, samen weet en kun je meer bereiken!

REGIO - Home-Start de Liemers is een project dat in de drie Liemerse gemeenten wordt uitgevoerd door Humanitas en bestaat sinds 2009.

Getrainde en betrokken vrijwilligers ondersteunen gezinnen met kinderen ,in de leeftijd van 0-14 jaar, in de thuissituatie. Laagdrempelige opvoedingsondersteuning noemen we het. De vragen vanuit ouders/verzorgers zijn heel divers en variëren van bv. leren grenzen aan te geven, structuur leren aanbrengen, opvoeden in Nederland tot de behoefte aan een sparring-partner en praktische opvoedingsadviezen. Het team bestaat uit 30 vrijwilligers en 2 projectcoördinatoren.

Hoe werkt Home-Start+ de Liemers? Wekelijks komt een getrainde vrijwilliger bij het gezin langs. Centraal staat de vraag en behoefte van het gezin. Doel van de ondersteuning is om de druk van de ketel te halen in het gezin dat het tijdelijk zelf niet redt. Hierdoor kan rust en ruimte ontstaan, die ouders en kinderen kunnen helpen de situatie beter te beheersen. De ondersteuning is gratis voor gezinnen en tijdelijk (van enkele tot 12 maanden). De ervaring leert dat met de juiste ondersteuning het gezin er uiteindelijk vaak zelf uitkomt!

In de Liemers is de vraag: 'Opvoedingsondersteuning een schande of een voorrecht?' al door honderden gezinnen positief beantwoord door te ervaren wat een vrijwilliger voor hen kan betekenen. Veel ouders die tijdelijk een steuntje in de rug van iemand kunnen en konden gebruiken omdat opvoeden niet altijd even lekker gaat/ging. Hoe fijn kan het dan zijn wanneer een getrainde vrijwilliger in zo'n periode een luisterend oor biedt, rust brengt en/of helpt met praktische zaken?

Voor informatie of een gesprek, als belangstellende, gezin, vrijwilliger of verwijzer kan men terecht bij de projectcoördinatoren: Loes Hulsebosch l.hulsebosch@humanitas.nl, 06 35130961 Eline van Kuijk e.vankuijk@humanitas.nl, 06 13436787.

Reageer als eerste