Logo gemeentenieuwsonline.nl
Zakennieuws

Dementievriendelijke uitvaart

REGIO - Een afscheid waar specifiek wordt nagedacht over de dilemma's als gevolg van een dementerende nabestaande; moet ik dit wel vertellen aan mijn dementerende moeder? Wordt ze er onrustig van? Kan zij de emoties wel aan? Zal ze haar partner missen als hij nooit meer langs komt?

Ze zijn zolang samen geweest, hun levens zijn zo in elkaar verweven, ze betekenden alles voor elkaar, hoe moeten wij dit verlies vertellen?

Zo veel vragen die er in je opkomen bij het verlies van de 'gezonde' ouder en de achterblijvende dementerende ouder. Waar doe je dan goed aan?

Elke dag wordt er in Nederland bij 120 mensen de diagnose dementie vastgesteld. Doordat de zorg steeds beter wordt, verliest de partner met dementie regelmatig zijn of haar partner. Maar vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend. Het kan dan ook voor dubbel verdriet zorgen. Nabestaanden worden overvallen door het overlijden van de 'gezonde' ouder en zijn bang dat hun dementerende ouder niet bij de uitvaart kan zijn.

Amare Memoria uitvaartverzorging kijkt samen met u naar wat wel mogelijk is. Ik zal bijna altijd adviseren om de dementerende partner in te lichten en hem of haar zoveel mogelijk bij het afscheid te betrekken. Tijdens de regelgesprekken waarin we invulling gaan geven aan het afscheid zal ik alle nabestaanden, ook de dementerende partner, betrekken in de keuzes die er zijn.

Het is moeilijk om te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar iemand de kans ontnemen om het verdriet toe te mogen laten dat is nogal wat.

Daarom heb ik de training tot dementievriendelijke uitvaartverzorger gevolgd en met succes afgerond. Vanaf nu kunt u bij Amare Memoria uitvaartverzorging ook terecht voor een 'dementievriendelijke' uitvaart.

Hartelijke groet,

Loes Jonkers-van Bemmel

Amare Memoria uitvaartverzorging

Waterrus 9, 6922 HJ Duiven

T. 06 48 895 895

info@amarememoriauitvaart.nl

www.amarememoriauitvaart.nl

Meer berichten