Logo gemeentenieuwsonline.nl
Het Team van GoClean de Liemers  (foto: Annemiek Kok)
Het Team van GoClean de Liemers (foto: Annemiek Kok) (Foto: Annemiek Kok)

Zwerfafval gestopt voordat het via de Rijn naar de Plastic Soup gaat!

LIEMERS - Onlangs heeft Stichting GoClean de Liemers met het GoClean team van 23 vrijwilligers, bestaande uit kinderen en volwassenen de uiterwaarden van Loo/ Groessen zwerfafvalvrij gemaakt. Dit gebeurde in samenwerking met de Gemeente Zevenaar en Schone rivieren.

"Nadat wij samen met de commissie Duurzaamheid van het MKB Duiven de film 'from source 2 sea' van de Plastic Soup surfer hebben laten zien, mochten wij het nu ook zelf ervaren! Zo veel! Het was zonnig weer en we hadden voor veel water, lunch en zonnen petjes gezorgd. Goed insmeren en daar gingen wij dan aan de slag. Het was niet alleen zwerfafval opruimen, maar daarbij doet GoClean ook al het zwerfafval sorteren.

Je wil namelijk wel monitoren wat je zoal vind in de uiterwaarden. Wat spoelt er allemaal aan vanuit de Rijn en waar komt deze vervuiling vandaan? In 6,5 uur hebben wij een totaal van 53 afvalzakken opgebracht: 2 met petflessen, 2 glas, 1 blik, 1 ijzer, 17 met restafval en 30 afvalzakken plastic!"

Het plastic gaat naar save plastic en wordt herbruikt in onder andere tuinbanken. PET gaat naar Wellman en wordt herbruikt. 80 procent van het zwerfafval bestaat uit twee soorten plastic. Glas naar de glasbak, ijzer naar de ijzerboer en doppen gaan naar de Plastic Soupsurfer. Het overige rest afval zoals touwen, schoenen, piepschuim et cetera verwerken ze op de werf in Lobith.

Het was een topdag, wat wil een mens nog meer, lekker in de natuur wandelen, goed gezelschap en bezig zijn om de natuur zwerfafvalvrij te maken. De vrijwilligers van Stichting GoClean de Liemers hebben met een voldaan en -goed gevoel de dag afgesloten.

Meer berichten