Logo gemeentenieuwsonline.nl

Henk Knoester - Indicatoren voor leven op exoplaneten

ZEVENAAR - 16 maart 20.00 uur: Henk Knoester - Indicatoren voor leven op exoplaneten bij Stichting Corona Borealis. Eeuwenlang kon men alleen maar speculeren over het bestaan van andere 'werelden' buiten ons zonnestelsel. Nadat in 1992 de eerste planeten bij een andere ster zijn ontdekt (NB bij een neutronenster!), is de zoektocht naar exoplaneten in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels zijn er meer dan 3500 ontdekt, waarvan we een groot deel te danken hebben aan de Kepler ruimte-telescoop.

Ongetwijfeld zal dit aantal de komende jaren nog veel groter worden, mede dankzij nieuwe missies zoals TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Schattingen geven aan dat sterren in ons melkwegstelsel gemiddeld minimaal één planeet als satelliet hebben, maar waarschijnlijk veel meer. Zijn er tussen al deze exoplaneten ook planeten zoals onze Aarde... en is daar misschien buitenaards leven op te vinden? De nieuwste generatie telescopen, waaronder de JWST, is zodanig gevoelig dat deze vragen mogelijk al heel snel beantwoord kunnen gaan worden. Inmiddels maken astronomen zich daarom op voor de volgende grote klus: de zoektocht naar 'levenstekens' uit het Heelal.
Bij een overgang van een exoplaneet voor de moederster krijgen we een glimp van gefilterd sterlicht door de atmosfeer van de exoplaneet. Mogelijk net voldoende voor aanwijzingen over de bewoonbaarheid van de exoplaneet, of zelfs het 'bewoond zijn' ervan. Welke indicatoren zijn er voor het leven op exoplaneten? Stel dat er ergens een technologisch geavanceerde beschaving tot ontwikkeling is gekomen, zouden we de activiteiten hiervan dan nu al vanaf de Aarde kunnen waarnemen? Gaan we binnenkort proefondervindelijk vaststellen hoe groot 'de kans op buitenaards leven' werkelijk is?
Het is heel goed mogelijk dat er in de komende tien jaar een dag gaat komen waarop de Nasa aankondigt buitenaards leven te hebben gevonden met >99.9 procent zekerheid. Tot die tijd moet u het nog even doen met de speculaties in deze presentatie.

Corona Borealis is een stichting welke gedragen wordt door een enthousiast team van vrijwilligers uit de gehele regio rondom Arnhem en Nijmegen.

Meer berichten