Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Marcel van Huissteden handbike: ‘Een beperking is pas een beperking als je je laat beperken’

ZEVENAAR - De 41-jarige Marcel van Huissteden uit Zevenaar kreeg in 2016 de diagnose HSP: de ziekte van Strumpell, een erfeljke spierziekte. Met zijn achtergrond in de marine en zijn sportieve inborst kwam die klap best hard aan. Toch ging de knop om en vond hij een nieuwe passie: handbiken.

“Ik heb eerst een jaar heel zielig op de bank gezeten,” geeft hij eerlijk toe. “Maar toen zag ik op internet dat je met je armen kon fietsen en ik wist gelijk: ‘dat is iets voor mij!’” Nadat de interesse was opgewekt en hij voor het eerst een handbike huurde, was er opeens weer hoop. “Het enige wat ik kon doen om mezelf fit te houden was handbiken”, vertelt hij. Qua training verschilt het handbiken voor hem niet van een andere sport. Het vergt inspanning, discipline en natuurlijk een gezond, bijpassend dieet.
Na enige hulp en wat tips van een mede handbiker gekregen te hebben, ging hij zelf op pad. Maar toen hij hoorde over de handbikebattle in Oostenrijk (2019) sloeg het roer bij hem pas echt om. “Toen ben ik eigenlijk pas echt fanatiek gaan handbiken”, beaamt hij. Deze wedstrijd won hij uiteindelijk niet, maar smaakte wel naar meer. Opgeven deed hij echter niet hij zeker niet, en dat blijkt ook uit zijn deelname aan de Dutch edition van de handbikebattle, die georganiseerd werd vanwege corona. De wedstrijd werd gehouden in het Tom Dumoulin park in Limburg. “Ik dacht niet dat ik mijn startsnelheid de gehele 2,5 uur ging volhouden,” verklaart de handbiker. “Maar uiteindelijk won ik toch.” Voor de winst ging hij vantevoren niet, maar toen hij toch de eerste plek pakte was hij ontzettend trots op zichzelf. “Het voelde eigenlijk alsof alles het waard was geweest; al die training en inzet eigenlijk. Want op het moment dat je de diagnose krijgt, voelt het alsof de grond onder je voeten vandaan zakt, en je niks meer kunt.” Marcel van Huissteden zit nu bij het handbiketeam van revalidatiecentrum Klimmendaal, dat ook voor begeleiding zorgt.
Als een beperking ziet hij zijn ziekte niet meer. “Een beperking is pas een beperking als je je laat beperken,” verklaart hij. Iets wat hij alle mensen op het hart wil drukken. Nu geeft hij tips en adviezen aan mensen in het revalidatiecentrum die het spierziekte traject doorlopen. “Het is heel bijzonder om nu bij de therapeuten te mogen zitten. Vier jaar geleden was ik zelf een deelnemer van dit revalidatietraject. Nu ben ik er een onderdeel van.”
Een advies voor mensen die willen beginnen met handbiken heeft hij wel: ‘”Ga fietsen en ervaar het, en of je dan naar de Olympische spelen wilt, de handbikebattle, of gewoon lekker op zondagmiddag een rondje wil maken, geniet ervan en maak plezier.”
Hij traint hard voor de volgende handbikebattle in Oostenrijk 2022, waar hij graag in de top 10 wil eindigen. Om hem te steunen kun je doneren op zijn pagina op gofundme.com ; Deelname handbikebattle Oostenrijk 2022

Jasmijn Muijser