Logo gemeentenieuwsonline.nl

Chocolaterie Zingg genomineerd Aftellen voor de Westervoortse ondernemersprijs 2021

WESTERVOORT - Het is aftellen naar de uitreiking van de Westervoortse ondernemersprijs 2021. Op 13 januari 2022 is het zover. Zingg chocolaterie is een van de drie kanshebbers. Een kijkje in de keuken.

Eigenaar Jeroen Zingg geboren en getogen in Amsterdam. “Mijn vader was in loondienst bij een banketbakkerij, die ermee stopte”, vertelt hij. “Wij zijn toen verhuisd naar Westervoort om daar bij een banketbakkerij in Arnhem te gaan werken. Hij maakte de lekkerste chocholaatjes en als ik langskwam keek ik mijn ogen uit naar al dat lekkers.” Toen al was Jeroen erg geïnteresseerd in de techniek achter de bonbons. “Het bedrijf waar mijn vader werkte stopte na vijf jaar met de chocolaterie en toen begon hij voor zichzelf. In 1985 gingen de deuren open van chocolatier Zingg. Mijn vader was dolgelukkig dat hij eindelijk weer overheerlijke bonbons kon maken.”
Eerder dan gepland ging Jeroen bij zijn vader werken. “Mijn vader belandde geheel onverwachts in het ziekenhuis toen ik nog op de banketbakkersopleiding zat. Ik draaide de feestdagen volop mee en het beviel me zelfs zo goed dat ik er tot op de dag van vandaag nog te vinden ben.”
Zijn nominatie vindt hij geweldig. “Al hecht ik niet zo veel waarde aan prijzen, zegt hij eerlijk.” Jeroen heeft wel een enig idee waarom hij genomineerd is. “Je neigt er toch altijd naaar om op grote ondernemingen te stemmen omdat je denkt dat die veel succes hebben. Maar juist de wat kleinere speciaalzaken werden dit keer gekozen.” Jeroen glimlacht en zegt: “Ik vind het heerlijk, wat gratis reclame.”
Hij vervolgt: “Ik heb erg geprofiteerd van de lockdowns, waarin de horeca dicht moest. Mijn klantenbestand is hierdoor enorm uitgebreid.” Veel mensen konden geen geld besteden aan uiteten gaan, maar wilden wel iets lekkers hebben om van te genieten. Daarom gingen ze massaal naar speciaal winkels zoals die van mij.” Tijdens de feestdagen heeft Jeroen er zelfs meer personeel voor moeten aannemen.
Elke chocolaterie heeft eigen smaakeigenschappen, zo ook Zingg. “Wij werken maar met drie soorten chocolade. Dat doen wij omdat we de kwaliteit zo hoog mogelijk willen houden. Pure chocolade is persoonlijk mijn favoriet” vertelt Jeroen. “Natuurlijk zit er wel eens koffie of een andere smaak in de vulling van de bonbon, maar niet in de chocolade zelf. Ook hebben we veel producten met marsepein. Dat vind ik zelf goddelijk. De meerderheid van mijn klanten zegt dat ze marsepein niet lekker vinden. Kijk, als je geen spijs lust en andere amandelsmaken, dan is het volkomen logisch dat je marsepein ook niet lekker vindt. Maar bijna iedereen heeft een verkeerde indruk van marsepein gekregen door de goedkope varianten.” Jeroen is er van overtuigd dat veel mensen de marsepein van Zingg wel lekker zullen vinden.
Chocolaterie Zingg werkt veel samen met andere ondernemers en bedrijven. Zoals bijvoorbeeld Bakkerij Koenen. Maar de meeste bonbons gaan allemaal naar de Randstad. In het bijzonder Rotterdam, daar is de vraag naar Zingg bonbons erg groot. “Het meest geweldige aan bonbons leveren in Rotterdam is dat ze echt een goede prijs willen betalen voor iets lekkers. De mensen daar laten het geld makkelijk rollen,” zegt Jeroen lachend.

Bij Zingg kan je het vak van chocolatier goed leren. “We bieden veel kansen als je maar doorzettingsvermogen hebt. We hebben hier een medewerker die lang op het speciaal onderwijs heeft gezeten. Hij kwam hier stage lopen. Zijn gedrevenheid was super en het beviel ons allebei. Hij werkt hier nu al een paar jaar met veel plezier in vaste dienst.
Jeroen besluit: “Ik zou het erg leuk vinden als wij de Westervoortse Ondernemersprijs zouden winnen als bedrijf. Maar ik gun het Hugo’s brasserie en Uitvaart zorg Marlies Schuiling ook.”

Suva Boersma