Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Peter Koopmans en Henny Heijting: &ldquo;Onze kerk heette het &lsquo;Huis van God&rsquo;, maar we noemen het nu het &lsquo;Huis van Loo&rsquo;&rdquo;<br> (Foto: Alie Engelsman)</p>

Peter Koopmans en Henny Heijting: “Onze kerk heette het ‘Huis van God’, maar we noemen het nu het ‘Huis van Loo’”
(Foto: Alie Engelsman)

(Foto: )

Rafel van de maand augustus Huiskamergevoel in de kerk van Loo

LOO - De bedenkers van de Rafelroutes ontwikkelen vier fietsroutes en een wandelroute langs de kerken van Westervoort, Duiven, Zevenaar en Doesburg. In de Liemers zullen maar liefst 13 kerken moeten stoppen met de sacrale diensten. Om de, vaak monumentale en bijzondere, kerkgebouwen te behouden zijn er verschillende initiatieven van inwoners van de gemeenten gestart. Dat geldt ook voor de Heilige Antonius Abt kerk in Loo. 

Peter Koopmans en Henny Heijting, beide bestuursleden van de stichting ‘Beheer voormalig kerkelijk erfgoed Loo’, hebben grote plannen met hun kerk. “Onze kerk heette het ‘Huis van God’, maar we noemen het nu het ‘Huis van Loo’,” vertelt Henny. “We willen er een ontmoetingsplaats, in de ruimste zin van het woord, van maken voor de inwoners van Loo. De mensen moeten zich welkom voelen in het kerkgebouw. Daarom zal er een echte huiskamer gemaakt worden. We willen enkele oorspronkelijke kerkbanken laten staan, bij het Mariabeeld, speciaal voor de mensen die een moment van rust zoeken, maar de rest van het interieur zal plaats maken voor moderne stoelen en tafels.” Henny en Peter verwachten dat de totale verbouwing van de kerk eind september 2022 gereed zal zijn. Er is een heel draaiboek gemaakt, want er komt veel bij kijken. Peter: “Een architectenbureau uit Arnhem regelt de contacten met onder andere Monumentenzorg, subsidieverstrekkers en de gemeente. Wij werken de ideeën uit om van de kerk een sociaal maatschappelijk ontmoetingscentrum te maken.” Plannen zijn er genoeg. Henny: ”Ze hebben de pastorie verkocht aan begrafenisondernemer Erwin Haagen, die ook bestuurslid van de stichting is. We willen onder andere een rouw- en trouwcentrum realiseren, maar ook de ruimte verhuren aan bedrijven die vergaderen willen in een karakteristieke omgeving.” De kerk blijft tevens een ruimte om samen te komen voor Pasen, Kerstmis en Allerzielen, maar ook zeker voor de Processie zal de kerk beschikbaar blijven. 

Giften
Om de kerk te kunnen blijven onderhouden zijn er, behalve subsidies, ook giften nodig. Inwoners van Loo dragen het behoud van de kerk een warm hart toe. Maar liefst 75% heeft gereageerd op een onlangs gehouden enquête dat ze graag bij willen dragen aan het onderhoud van het gebouw. Peter: ”Maandelijks worden er Loo-budgetconcerten georganiseerd, waarbij de kerk een podium biedt aan artiesten uit de Liemers, maar ook aan koren buiten de Liemers. Daarnaast zal de kerk vaker een expositielocatie zijn voor kunstenaars en zullen er lezingen gehouden worden. We bieden de bezoekers dan graag een kopje koffie of thee aan, waarvan de inkomsten naar het kerkonderhoud gaan.” De fiets- en wandelroutes, van Rafelroutes, langs de kerken zullen op 11 en 12 september, op Monumentendag, gepresenteerd worden. De kerken zijn dan open voor bezoekers. Peter en Henny hopen dat veel mensen een kijkje in hun kerk komen nemen. Er zullen dan kunstenaars exposeren die meedoen aan de Kunst- en Cultuurroute van het Kunstcollectief Gelderse Poort. Peter: “We hopen dat ze onder de indruk raken van de charme van de kerk, genieten van de kunst, en niet helemaal onbelangrijk, een kopje koffie of thee bij ons drinken.” Meer informatie: https://huisvanloo.nl/ en https://www.facebook.com/huisvanloo

Deze serie is een initiatief van de Stichting Rafelroutes in samenwerking met RTV Favoriet en de Liemers Helemaal Goed Courant. Iedere maand wordt een ‘Rafel’ belicht. Elke tweede maandag in ‘Kijk op de samenleving’ op RTV Favoriet, twee weken later in deze krant. Geïnspireerd? Trek de wandelschoenen aan of pak de fiets.

Alie Engelsman