<p>De organisatoren verheugen zich nu al op de eerste editie van de zeepkistenrace. <br>(Foto: PR)</p>

(Foto: PR)

(Foto: )

Zeepkistenrace in aantocht, bouwen maar! Groessense vriendengroep houdt op 12 september nieuw evenement

GROESSEN - Groessen is op zondag 12 september het decor van een gloednieuw evenement: een zeepkistenrace, voor jong en oud! Jari Stokman, Remko Willemsen, René van Tilburg, Marco Roordink, Simon Kruis, Stijn Goris, Ronnie van Hummel en Marcel Kruis hebben dit legendarische concept bedacht.

Door Suva Boersma

In 2018 gingen twee vriendengroepen heel onschuldig een carnavalswagen bouwen. Als je eenmaal creatief bezig bent, komen er veel nieuwe ideeën bovenwater. Zo kwam het concept van de zeepkistenrace boven water. Voordat plannen voor de zeepkistenrace werkelijkheid konden worden, moest er vanuit de gemeente Duiven goedkeuring komen. Dit is gelukt. “En daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, lachen de acht jongens. Iedereen vanaf acht jaar mag een vette zeepkist bouwen en een poging wagen vanaf de helling die gebouwd wordt aan de Aa in Groessen. De wagen moet wélaan bepaalde eisen voldoen. “De kisten moeten bijvoorbeeld drie fietswielen hebben, anders kan de organisatie de wagen niet goedkeuren en laten starten,” zegt Ronnie van Hummel. Veiligheid staat voorop tijdens de zeepkistenrace. De baan is zo veilig mogelijk gebouwd en iedere deelnemer is verplicht om een motorhelm te dragen tijdens de race. Het progamma op 12 september begint om 1 uur ’s middags en eindigt rond een uur of vijf. Eerst krijgen de bouwers een training van de organisatoren. Daarna zijn ze helemaal klaar om zo snel mogelijk naar beneden te rijden. Althans, dat is het doel van de wedstrijd. Wie als snelste beneden is, wordt tot winnaar gekroond. Ook is er een prijs weggelegd voor de origineelste zeepkist. Toeschouwers zijn van harte welkom om het spektakel te aanschouwen. Op het terrein wordt gezorgd voor een hapje en drankje. Deelnemers kunnen zichzelf opgeven via: www.zeepkistenracegroessen.nl.
Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Liemers Fietsen, de hoofdsponsor van de race. De stichting Zeepkistenrace Groessen zoekt nog wat meer sponsoren. De sponsoren mogen zich net zoals de deelnemers melden op de www.zeepkistenracegroessen.nl. “Wij hopen dat veel bewoners van Groessen en de omliggende dorpen zich aanmelden voor dit nieuwe evenement!”, besluiten de trotse vrienden.