Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>&#39;De bewoners voelden zich verdiend de belangrijkste personen van de dag&#39;</p>

'De bewoners voelden zich verdiend de belangrijkste personen van de dag'

(Foto: )

‘Ik ben zo blij met mijn eigen huis’ Woongroep Pannerden bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd

PANNERDEN - Woongroep Pannerden, een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking, vierde op 11 juli haar twintigjarig jubileum met een receptie en een feestje voor bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers. 

 “Het was een geweldige dag die we niet snel zullen vergeten, mede door de vele mensen die op onze receptie kwamen. Dat betekende veel voor de bewoners. Zij voelden zich verdiend de belangrijkste personen van de dag”, aldus Trea Hermsen-Bruns, coördinerend ondersteuner, die superlatieven tekort kwam. “De feestdag was net zo mooi als de dag dat de eerste bewoners van Woongroep Pannerden hun intrek namen in hun eigen appartement. Wat waren zij blij en trots op hun eigen huis en hun zelfstandigheid. Na een opleiding bij de Zozijn-school waar zij leerden koken, wassen en strijken om zelfstandig te kunnen wonen, stonden zij eindelijk op eigen benen”, vertelt Trea. Ze vervolgt: “Dat was twintig jaar geleden best bijzonder omdat mensen met een verstandelijke beperking vaak in grote instellingen woonden. Op onze woongroep kwamen slechts zes mensen wonen, ieder in een eigen appartement. Daarbij was ons uitgangspunt, en is nog steeds, dat we begeleiding bieden met zoveel mogelijk de handen op de rug. We nemen niets over, maar begeleiden. Wat de bewoners zelf kunnen, doen zij ook zelf. Wie kan koken, kookt dus zelf. En voor degenen die dat niet kunnen, koken we samen in onze gemeenschappelijke ruimte. Ondanks hun beperking leiden zij daardoor een zo gewoon mogelijk leven, net als ieder ander.”

Woongroep Pannerden werd 20 jaar geleden opgericht door ouders die voor hun kinderen met een verstandelijke beperking een passende woonplek in het dorp zochten. Samen met woningbouwvereniging Vryleve realiseerden zij aan de Claudius Civilisstraat in Pannerden een woonlocatie waar hun kinderen zelfstandig maar met begeleiding wonen. Die begeleiding geeft Zozijn. Dat is maatwerk, omdat iedere bewoner zijn eigen specifieke hulpvraag heeft. Dennis, één van de huidige 8 bewoners zegt hierover: “Ik ben zo blij met mijn eigen huis en de begeleidsters hier. Ze helpen mij met douchen, scheren en koken want dat kan ik niet alleen. Ze krijgen van mij een gouden medaille. De woongroep zijn Kampioenen!”

Trea: “We kijken met elkaar terug op 20 mooie jaren waarin natuurlijk ook wel het een en ander veranderd is. Bewoners zijn ouder geworden en hebben een andere levensfase bereikt die vraagt om andere woonvoorwaarden en zorg. We zijn van zes naar acht bewoners gegroeid om kwalitatief goede zorg betaalbaar te houden. En we hebben er nieuwe, jongere bewoners bij gekregen. Ook de toekomst zien we zonnig is. Op naar het volgende jubileum!”

Van de redactie

Meer berichten