Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Vrijwilliger Martien op &rsquo;t Hof: &lsquo;De drie kernwoorden zijn rust, landbouw en natuur.&#39; <br>(Foto: Kim Kleijkers)<br><br></p>

Vrijwilliger Martien op ’t Hof: ‘De drie kernwoorden zijn rust, landbouw en natuur.'
(Foto: Kim Kleijkers)

(Foto: )

Landgoed Huis Sevenaer houdt open dag (Landelijke) cultuur bezoeken met een vooruitziende blik naar de toekomst

ZEVENAAR – Landgoed Huis Sevenaer houdt op zaterdag 24 juli de eerste open dag sinds corona. Het is het begin van de vakantie en iedereen is welkom. Iedereen is welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

Zittend in het voormalig kippenhok, vertelt Martien op ’t Hof, vrijwilliger van de excursies en activiteiten op het Landgoed, enthousiast over de open dag: “Tijdens de coronaperiode liepen werkzaamheden op het Landgoed zoals veeverzorging, voedselproductie en -verkoop gewoon door. De excursies stonden lange tijd op een laag pitje. We hebben die interactie met belangstellenden gemist.” Anja van Norel, directeur van het Landgoed, vult hem aan: “We willen iedereen graag kennis laten maken met het Landgoed en haar verhaal en de boodschap van duurzame voedselproductie overdragen.” Het Landgoed is een kasteelboerderij met cultureel erfgoed en alle gebouwen zijn rijksmonumenten. Van Norel: “We zorgen ervoor dat ze behouden blijven door ontwikkeling. Er is geen winstoogmerk. Alles gaat naar het Landgoed en zo proberen we het geheel in stand te houden.’

Vooruitziende blik
Het thema van de open dag is ‘een vooruitziende blik naar de toekomst’. “We geven mensen informatie over de plannen voor de restauratie van het hoge huis en het koetshuis. Hierbij kijken we ook naar de functie die zij gaan krijgen”, zegt Martien. “De functie moet passen bij het Landgoed. Drie kernwoorden die ik hierbij graag gebruik, zijn: rust, landbouw en natuur”, sluit Anja aan. In februari jongstleden is er ook een film over het Landgoed gemaakt. “De film laat zien hoe het was en hoe we naar de toekomst kijken. Kwetsbaar, maar sterk waarvoor het staat”, zegt Anja.

“Tijdens de open dag willen we bewustwording creëren. Over de toegevoegde waarde van het Landgoed, maar ook over hoe je van steen naar groen gaat. Als mensen het beleven, kunnen we het verhaal beter overdragen en blijft het ook hangen.” veiligheid is belangrijk op de open dag. “We hebben voorzorgsmaatregelen getroffen en alles is met 1,5 meter afstand.” “Het voordeel is dat we buiten zijn en dat er een doorstroom is”, vult Martien aan.

Vrienden
“Zonder de vrijwilligers zouden we zoiets als de open dag nooit kunnen organiseren’, zegt Anja. ‘Maar ook de vrienden van het Landgoed zijn van grote waarde, doordat zij financieel een steentje bijdragen”, aldus Martien. Daarnaast is de samenwerking met de exploitanten van de panden van het Landgoed cruciaal. “We werken nauw samen met Charlotte van LOT Lifestyle, Coby van de Bed & Breakfast en Pablo, Linda en Hertzog van restaurant Eet-Lokaal. Om iets terug te doen voor onze klanten, geven we de weken voorafgaand aan de open dag kanskaarten aan de klanten. Deze kunnen op de open dag ingeleverd worden en er zijn leuke prijzen mee te winnen”, vertelt Anja enthousiast.

Kim Kleijkers