<p>&ldquo;Ik hoop dat we met z&rsquo;n allen een beetje kunnen helpen. <br>(Foto: Kyra Sannes)</p>

“Ik hoop dat we met z’n allen een beetje kunnen helpen.
(Foto: Kyra Sannes)

(Foto: )

Lisa maakt de kinderwereld mooier Zevenaarse ontvangt jeugdlintje voor haar inzet in de kinderadviesraad

ZEVENAAR - Lisa Zoon (13) ontving op 29 april een jeugdlintje van de burgemeester en kinderburgemeester van Zevenaar. “Het was heel onverwacht,” vertelt Lisa.

“Ik vind het heel bijzonder dat ik een lintje heb gekregen,” begint ze haar verhaal. “Die dag gingen we naar het gemeentehuis. Mama had gezegd dat we naar de bieb gingen en ook mijn broertje verklapte niks. Toen ik het lintje kreeg, moest het nog even tot me doordringen.” Lisa heeft het jeugdlintje onder andere gekregen voor haar hulp bij de zomerschool, waar ze één van de begeleiders was. “Ik hielp bij spelend leren, voor kinderen met een taalachterstand. We schreven boekjes, maakten muziek, of lazen recepten om te koken.” Lisa probeert kinderen op allerlei manieren te helpen, vooral als medevoorzitter van de kinderadviesraad. “Het lintje is eigenlijk ook voor hen,” vindt Lisa. Deze groep van ongeveer zeven heeft veel inspraak, bijvoorbeeld bij de inrichting van het nieuwe Centrum voor Vrouw en Kind, in Rijnstate Arnhem. “Ik wil graag dat kinderen zich prettig voelen in het ziekenhuis.”

Kinderadviesraad
De kinderadviesraad is een initiatief van Rijnstate. “We mogen met hen meedenken. Er wordt echt naar ons geluisterd,” zegt Lisa. “Zo zijn we bezig om de wachtkamers leuker te maken voor wat oudere kinderen. Bijvoorbeeld door een tienerlounge.” Op dit moment is de kinderadviesraad vooral bezig met het nieuwe dakterras, dat onderdeel is van het Centrum voor Vrouw en Kind. “Daar komen speeltoestellen voor kinderen. We zoeken er nog sponsors voor.” Lisa en de kinderadviesraad zullen ook verschillende acties organiseren, om geld op te halen. “Als het dakterras afgerond is, gaan we nog veel meer doen,” vertelt ze enthousiast. Daarvoor vergadert ze natuurlijk veel. Door de coronacrisis is dat voornamelijk online, maar voor Lisa maakt dat niet uit. “Het blijft gewoon gezellig.” Ook de ideeën blijven komen.

Patroontjes, muziek en een inlooppunt
Zo wil de kinderadviesraad de gipskamer aanpassen. “We willen de schaar- en zaagmachine iets opvrolijken. Door andere kleuren gips, bijvoorbeeld met patroontjes, maken we het iets leuker en luchtiger. Verder is een duidelijke uitleg belangrijk voor het kind, ook bij prikken of een operatie.” Daarbij is Lisa van plan om muziek naar het ziekenhuis te halen: “Van muziek worden veel kinderen vrolijk. Daarom heb ik gebeld naar Stichting Muziekids. Het plan is om kinderen die het moeilijk hebben, te helpen met muziek.” Dat staat nog op een laag pitje, maar Lisa heeft al flyers gekregen om het idee te promoten. Ook zijn er plannen voor een inlooppunt. “Als kinderen ergens mee zitten, dan kunnen ze daar naartoe. Gewoon om even te praten, met iemand anders dan de zorg.” Genoeg te doen, dus! “Ik hoop dat we elkaar met z’n allen kunnen helpen,” sluit Lisa af. “Dan maken we de wereld een stukje beter.”

Kyra Sannes