Foto:

Duiven, Groessen en Loo weer volop in bloei

GROESSEN - In de vroege ochtend zingen de vogels gratis een liedje op je dak. De insecten zoemen om je oren. Nieuwe dieren worden geboren. De eerste grote wandelingen gaan van start. Natuurlijk niet vergeten De Liemers Helemaal Goed Courant te lezen met een zonnetje in de tuin. Eindelijk is het weer zo ver: lente!

De eerste zonnestralen komen eraan. Dat is voor veel inwoners van de Liemers een groot feest. Voor wie dat zeker geldt, is Erik Willems. Maar een paar jaar geleden miste hij iets. Een zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar waar was al dat kleur gebleven? In Groessen was er drie jaar geleden bijna geen bloemenveld te zien. Terwijl bloemen niet alleen goed zijn voor menselijk genot, maar ook voor insecten.
Om de leefomgeving bloeiender en boeiender te maken, begon hij drie jaar geleden met een project: Groessen bloeit. Het doel: zoveel mogelijk bermen en bloemweiden inzaaien en beheren. Hij kaartte het idee aan bij de gemeente Duiven. De gemeente was meteen heel enthousiast, ook omdat het sterftegetal onder bijen heel erg was toegenomen. De gemeente gaf akkoord, maar de zaden moesten niet alleen in Groessen, maar ook in Duiven en Loo geplant worden. Zo komt er niet alleen meer kleur in Groessen, maar ook in andere dorpen van de gemeente Duiven.
Erik wilde dit project graag met andere mensen delen. Daarom zocht hij vrijwilligers die het leuk vonden om mee te werken aan dit project. Door mond-op-mond reclame en via Facebook bereikte hij inwoners die vrijwilligers wilden worden. Eén van hen is Jan Boerboom. De Groessenaar was meteen enthousiast over de plannen van Erik. In het voorjaar helpt Jan altijd met het inzaaien van zaden op verschillende velden in Groessen. Vorig jaar plantten ze voor het eerst zonnebloemen. Die bloemen vielen zo goed in de smaak, dat ze zelfs afgeknipt en opgegraven werden. “Dat is aan de ene kant hartstikke positief, want dat betekent dat de inwoners van de dorpen de bloemen graag zien,” zegt Erik, “aan de andere kant is het natuurlijk niet de bedoeling, want zo kunnen de insecten er minder van profiteren.” Als inwoners toch graag mooie zonnebloemen in hun tuin willen zien, dan kunnen ze zich bij de vereniging aanmelden om een stuk tuin in te laten zaaien. Dat is de afgelopen drie jaar al een paar keer gebeurd en daar is de vereniging heel erg blij mee. “De eerste drie jaren waren heel positief”, vertelt Erik. Zo heeft in Duiven de beheerder van het Horsterpark zich vorig jaar aangemeld. Daardoor waren er vorige lente veel kleurrijke bloemenvelden te zien in het park. Erik hoopt dat in de toekomst meer kinderen bij het project betrokken zullen worden. “Zo leren ze over bloemen en dat het niet alleen impact heeft op de natuur, maar ook op de mensen die er langs wandelen of fietsen.” Op dit moment zijn er vijftig velden in drie dorpen gebruikt om bloemen te planten. Erik en Jan: “Graag willen we in de toekomst dit aantal velden verdubbelen.”

Suva Boersma