Kinderburgemeester Jasmijn en Isabella zijn druk bezig met het oplossen van de puzzel.(foto: PR) (Foto: )

‘Dichterbij kan Zevenaarse geschiedenis niet komen’ Kunstwerk! Liemers Museum en Huis Sevenaer lanceren app voor hele gezin

ZEVENAAR – Altijd al eens iets meer willen weten over de verdwenen Burcht Sevenaer en Huis Sevenaer? De nieuwe app ‘Bakens van Zevenaar’ met hightech animaties, augmented reality en interactieve spelelementen brengt de geschiedenis van deze historische panden tot leven.

‘Bakens van Zevenaar’ is vanaf 2 april te downloaden in de appstores op iOS en Android apparaten. De app opent de deur naar de late Middeleeuwen toen Huis Sevenaer nog in aanbouw was en de Burcht met aarden wal en ophaalbrug een cruciale rol speelde in de strijd om de Liemers. Wat was de relatie tussen het Huis en de Burcht en wat speelde zich af tussen de Hertog van Kleef en Derick Smullinck, de toenmalige bewoner van Huis Sevenaer? Hoe liepen de grenzen van de imposante burcht, met zijn gigantische muren en wat vinden we daar nu nog wat van terug? “De antwoorden op deze vragen zijn zo intrigerend dat dit verteld moet worden! Het liefst aan iedere inwoner van Zevenaar en ver daarbuiten en op een leuke manier”, aldus de initiatiefnemers. Op 22 april van vorig jaar staken zij voor het eerst de koppen bij elkaar met app-ontwikkelaar Rob van Haarlem van Tijdlab. “Wij zijn tijdreizigers”, vertelt hij over zijn bedrijf. “Wij maken de geschiedenis voor iedereen bereikbaar met 3D presentaties, 3D-content en Geografische informatiesystemen. Op historisch verantwoorde wijze creëren we doorkijkjes in de tijd. Door vorm te geven aan de verhalen van vroeger, vertellen we ze door. We maken van cultureel erfgoed een belevenis. Dichterbij kan geschiedenis niet komen.”

Het resultaat is een app met hightech animaties, interactieve spelelementen en andere bijzonderheden waar ze destijds nog nooit van gehoord hadden. In plaats van een statische tekst of plaatje, horen wandelaars door de telefoon de spannende verhalen van Huis Sevenaer en Burcht Sevenaer. Kinderen krijgen dezelfde informatie, maar dan op een speelse manier: via puzzels, een kwis, een mini-speurtocht en een rebus.

De app begint bij Kunstwerk! Liemers Museum in de Turmac Cultuurfabriek. Binnen de app is er de mogelijkheid om de Burcht in 3D te bekijken. Onderweg verzamelen deelnemers aanwijzigingen om de code van de ridder Godevaart te kraken. Dat deed de kinderburgemeester uit Zevenaar, Jasmijn, samen met haar vriendin Isabella op 24 maart als eerste.

De initiatiefnemers Kunstwerk! Liemers Museum en Landgoed Huis Sevenaer zijn dolblij met de ontwikkeling van de app, waarin Cultuur- en Erfgoedpact ‘Leven in de Liemers’ een belangrijke rol speelde. “Voor gezinnen is het een moderne manier om kennis op te doen over de geschiedenis van Zevenaar. Het zorgt voor een veel betere beleving. En het mooie is dat de app nog kan worden uitgebreid met nieuwe verhalen en avonturen uit Zevenaar.”