Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Mannelijke zwarte specht, te herkennen aan zijn rode &lsquo;petje&rsquo;, bij een vers uitgehakte nestholte. (foto: Jeroen van Wijk, Geldersch Landschap & Kasteelen</p>

Mannelijke zwarte specht, te herkennen aan zijn rode ‘petje’, bij een vers uitgehakte nestholte. (foto: Jeroen van Wijk, Geldersch Landschap & Kasteelen

(Foto: Jeroen van Wijk, Geldersch Landschap & Kasteelen)

Grootste specht van Europa laat zich horen

REGIO - Wie in het vroege voorjaar een boswandeling maakt, kan het bijna niet ontgaan: de roffel van een specht. Aan het einde van de winter en het begin van de lente galmt het typische, timmerende geluid rijkelijk door de bossen. Door met hun snavel razendsnel tegen een, vaak dode, tak of stam te hakken, maken spechten hun aanwezigheid kenbaar aan soortgenoten. Op deze manier bakenen de vogels hun territoria af en laten ze elkaar weten op zoek te zijn naar een partner. Wat de zang is voor bijvoorbeeld een merel, is de roffel dus voor een specht!


Niet iedere roffel is echter hetzelfde. In Nederland komen zes verschillende soorten spechten voor: De zwarte specht is de grootste spechtensoort van Europa, wat niet meteen inhoudt dat deze ook het makkelijkst te zien is. Integendeel! De zwarte specht is behoorlijk schuw en verstopt zich vaak voor mensen door aan de andere kant van een boomstam te gaan zitten. Wil je deze unieke bosbewoner toch waarnemen, dan is het vroege voorjaar (maart-april) een uitstekende periode. Dit is namelijk de tijd van het jaar waarin de zwarte spechten baltsen en een nest uithakken.


Zelf op zoek gaan naar de grootste specht van Europa? Bezoek dan een groot bosgebied met veel beuken. Het herkennen van geluiden is bij het zoeken naar vogels van essentieel belang, dus beluister deze van tevoren. Ontdek je toevallig een ‘actieve’ nestholte, bewaar dan een afstand van enkele tientallen meters tot de boom. De zwarte specht is namelijk erg verstoringsgevoelig! Een verrekijker is dan ook zeker een aanraden.

Meer berichten