Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Paul van Viegen staat klaar bij het Toeristisch Overstap Punt in het Horsterpark voor een mooie tocht. Foto: Nina Elbers</p>

Paul van Viegen staat klaar bij het Toeristisch Overstap Punt in het Horsterpark voor een mooie tocht. Foto: Nina Elbers

(Foto: )

Zweven over de weg met de footbike Footbiken: een fantastische sport met nog te weinig bekendheid

DUIVEN- Paul van Viegen heeft een hobby die veel mensen bijzonder zouden noemen: footbiken. Het is een sport die in diverse landen en plaatsen beoefend wordt, maar hier nog relatief onbekend is. Met De Footbike Club hoopt Paul footbiken meer bekendheid in onze regio te geven en mensen de kans te bieden om de sport te ervaren.

Een footbike is een vernieuwde step die iets weg heeft van een racefiets, maar dan zonder zadel, trappers en ketting.

Bij footbiken gaat het om sportief bezig zijn, het uithoudingsvermogen vergroten en leuke tochten maken. Het is een gevarieerde sport die qua calorieënverbranding lijkt op hardlopen, en qua beweging op een combinatie van hardlopen en fietsen. Paul licht toe: “Eigenlijk is het heel simpel; je staat met een been op de plank en zet met de andere af zodat je vooruit gaat. Als je ongeveer zeven keer hebt afgezet, wissel je van been. Dit doe je omdat het been waarmee je op de plank staat, snel verzuurt door de constante squatbeweging.”

Met footbiken kunnen hoge snelheden behaald worden. “Regelmatig ga ik meer dan vijfentwintig kilometer per uur. Dat vind ik geweldig, het is als zweven over de weg. Stiekem vind ik het ook leuk om de verwarde blikken van fietsers te zien als ik ze inhaal. Ze denken dan: ‘Wat is dat nou?’”

Paul begon een jaar geleden met footbiken: “Ik liep fanatiek hard en kreeg een blessure. Ik zocht een manier om te kunnen blijven bewegen en toen ik mijn dochter op haar step zag, zag ik dat ook wel zitten. Ik vroeg me af of er ook zoiets voor volwassenen bestond.”

Dat bleek dus footbiken en voor Paul was dit een goede aanvulling bij het hardlopen. “Het is een heuse workout. Je doet het op eigen kracht en gebruikt veel verschillende spieren, maar het mooie is dat de spieren en gewrichten wel minder belast worden in vergelijking met hardlopen. Voor mensen die niet kunnen hardlopen, is footbiken dus ook een ideaal alternatief.”

Twee maanden geleden heeft Paul De Footbike Club opgericht. "Het is zo'n leuke en sportieve bezigheid, ik vind het jammer dat er zo weinig mensen bekend mee zijn. Met mijn club wil ik footbiken bekender maken in onze omgeving en vooral mensen de kans geven om deze sport te ontdekken.” Paul wil (als het weer mag) footbiketrainingen gaan geven. "Met trainingen bedoel ik gratis met een gezellige groep sportief bezig zijn. Een keer in de week een tochtje samen, interval oefenen voor conditie en techniek. Na een paar trainingen heb je de basis al onder controle.” Paul stelt voor de eerste trainingen een footbike beschikbaar om te kijken of footbiken echt iets voor jou is. Meer informatie is te vinden op de website: footbike.club .

Nina Elbers

Meer berichten