Logo gemeentenieuwsonline.nl
"Zelf voetballen is het leukste wat er is, voetbaltrainer zijn het op één na leukste.”
"Zelf voetballen is het leukste wat er is, voetbaltrainer zijn het op één na leukste.” (Foto: )

‘Eén ideale speelwijze bestaat niet’ Winterswijker Eric van Zutphen is de nieuwe hoofdtrainer van DCS

ZEVENAAR – Een Winterswijker staat komend seizoen van het roer van tweedeklasser DCS. Eric van Zutphen (55) volgt ‘kind van de club’ Kevin Jeurissen op die naar DVC’26 vertrekt. Van Zutphen is een echt voetbaldier, een man die voetbal ademt uit al zijn poriën. “Zelf voetballen is het leukste wat er is, voetbaltrainer zijn het op één na leukste.”

Dat Eric van Zutphen ooit hoofdtrainer wilde worden, stond al vroeg vast. “Het zit in het bloed. Mijn vader was sportinstructeur en trainer. Al tijdens mijn voetballoopbaan heb ik jeugdelftallen getraind en was ik zes jaar actief als trainer in het jeugdplan van de KNVB. Toen ik op 36-jarige leeftijd stopte met voetballen was het logisch dat ik meteen het hoofdtrainersvak in wilde. Voetballen met vrienden in een lager elftal zag ik niet zitten, daar was ik veel te fanatiek voor.”

Eigenzinnig

Fanatiek en een tikkeltje eigenzinnig, zo stond de linkspoot bekend tijdens zijn actieve voetbalcarrière. “Het is helemaal van deze tijd dat spelers nu meedenken en hun mening ventileren. Maar dertig jaar geleden was dat absoluut niet het geval. De wil van de trainer was wet. Toch stak ik m’n mening niet onder stoelen of banken.” Lachend: “Ja, dat heeft me wel een hoop conflicten opgeleverd. Maar die ervaring komt me als trainer weer goed van pas.” Als speler kwam Eric van Zutphen uit voor Eibergen, De Graafschap, FC Twente, drie Duitse clubs, Longa’30, Winterswijk en als laatste club AZSV. “Ik was 34 en moest voor mijn trainerscoach opleiding II stagelopen op minimaal eersteklas niveau. Toen heb ik trainer Lau Knippenborg gebeld met de vraag of ik bij AZSV stage mocht lopen. Dat mocht, op één voorwaarde: dat ik daar ook ging voetballen.” De mooiste herinneringen als voetballer bewaart hij aan zijn periode bij De Graafschap en FC Twente. “Als klein jongetje droom je van betaald voetbal. Als je dan daadwerkelijk bij een profclub terecht komt is dat geweldig, ook al ben ik nooit definitief doorgebroken. Met name de twee jaar bij De Graafschap vond ik prachtig. Daar speelde ik op zaterdagmiddag in het tweede elftal met jongens als Jan Vreman, Frank Lukassen en Roberto Straal.”

Honkvast

Achttien jaar hoofdtrainerschap staan er inmiddels op het imposante cv van Eric van Zutphen, maar hij was nog nooit actief bij een Liemerse club. Na Avanti, WVC, Luctor et Emergo, Vroomshoopse Boys en Tubantia zet zijn auto na de zomervakantie een andere koers richting Zevenaar. “Een stabiele club, die aantrekkelijk voetbal speelt’, zo typeert hij DCS. Juist dat stabiele spreekt Van Zutphen aan. “In de regio Twente is het spelersverloop groot. Dat wilde ik niet meer. Ik had mijn vizier daarom gericht op een club in de Achterhoek. Toen kwam DCS voorbij. Weliswaar niet in, maar op de rand van de Achterhoek. Een solide club ook met een goede naam. Daarom heb ik gesolliciteerd.”

Goede relatie

Hij heeft voor één jaar heeft getekend. “Een meerjarig contract heeft voor mij geen meerwaarde. Het is simpel: als je allebei tevreden bent, ga je gewoon een jaar door; als één van de twee niet tevreden is, dan ga je uit elkaar.” Die insteek resulteerde uiteindelijk in langdurige verbintenissen bij de verschillende clubs waar hij actief was. Met de eerste club met stip op één. Bij Avanti was Eric van Zutphen maar liefst zeven jaar trainer. Een zeer succesvolle periode met drie kampioenschappen op rij. Van Zutphen staat in Enschede voor altijd in de boeken als de man die de club van de vierde naar de eerste klasse loodste. Toch beschouwt hij die kampioenschappen niet als hoogtepunt van zijn loopbaan. “Ik ben in totaal vijf keer kampioen geworden, dat is prachtig natuurlijk op sportief gebied. Maar waar ik het meest trots op ben is dat ik overal een hele goede relatie met de spelersgroep heb gehad. Heel vaak zie je dat trainers afscheid nemen, omdat er een gebrek aan chemie is met de spelers. Dat heb ik gelukkig nooit meegemaakt.”

Fred Grim

Als coach heeft hij geen idool. “Je kunt pas oordelen of iemand een goede trainer is als je er mee samenwerkt. Iedereen heeft het altijd over de visie van Pep Guardiola, hij staat bekend als een hele goed trainer. Maar die werkt(e) wel bij Barcelona, Manchester City en Bayern München. De kans dat je daar succes hebt is natuurlijk wel heel groot. Dan heb ik meer respect voor Fred Grim. Die zit nu bij RKC, heeft minimale middelen, maar speelt wel heel leuk en aantrekkelijk voetbal. Dan doe je als trainer toch iets goeds. Hij kan tussendoor niet even een spits halen van 22,5 miljoen zoals Erik ten Hag bij Ajax. Dan komt de kracht van een trainer naar boven. Hoe goed kun je een team ontwikkelen? Het maximale uit de groep halen, dat wil Van Zutphen ook bij DCS. “Eén ideale speelwijze bestaat niet, je bent afhankelijk van je spelersmateriaal. Ik hou van aanvallend voetbal, maar dat kan niet altijd. Met WVC speelde ik extreem aanvallend. Daar lagen ook de kwaliteiten. Maar bij Vroomshoopse Boys vochten we om ons te handhaven en speelden we veel vanuit de omschakeling.”

Inloopspreekuur

Met de spelers van DCS maakte hij vorige maand voor het eerst live kort kennis. "Door de informatie van de technische commissie en van collega-trainers heb ik een klein beetje een beeld kunnen krijgen. Toch blijft het lastig dat je door corona geen trainingen kunt volgen of wedstrijden kunt bekijken. Om elkaar ietsje beter te kleren kennen heb ik een inloopspreekuur georganiseerd. Daarin hebben de spelers hun mening kunnen geven. Maar om een werkelijke inschatting te kunnen maken is nu nog moeilijk. De waarheid ligt altijd op het voetbalveld.”

DCS-voorzitter René van Leeuwen heeft alle vertrouwen in de nieuwe trainer: “Eric van Zutphen is de juiste man op de juiste plek. Een ambitieuze vakman die zijn sporen ruim heeft verdiend.”

de redactie

Meer berichten