Het uitdaagrecht is niet alleen voor de inwoners een uitdaging, maar ook voor de gemeente zelf. (Foto: )

Daag de gemeente Duiven uit! ‘We hopen dat er leuke en interessante ideeën binnenkomen’

DUIVEN - Inwoners kunnen vanaf dit jaar de gemeente Duiven uitdagen om taken van de gemeente over te nemen. Het uitdaagrecht is bedoeld om inwoners meer verantwoordelijkheid te bieden, maar vooral om van elkaar te kunnen leren.

Inwoners kunnen samen met initiatiefnemers en overheden aan de slag om het participatierecht verder te ontwikkelen. Het doel is om de lokale omgeving een stukje mooier te maken. Yvette Visser is adviseur voor actief burgerschap en participatie voor de gemeente Westervoort en Duiven. Zij legt uit wat dit uitdaagrecht precies inhoudt: ‘’Als je bij een taak van de gemeente denkt: dit kan ik beter, leuker of eenvoudiger, dan kun je ons uitdagen. Je kunt een plan indienen en met ons in overleg gaan, als we hieruit samen tot een akkoord komen kun je aan de slag.’’ Dit kan gaan over verschillende taken, denk aan het onderhoud van een sportveld of de jeugd-jongerenwerk ondersteuning. Alle domeinen zijn hiervoor beschikbaar gesteld, behalve veiligheid.

Het uitdaagrecht is tot stand gekomen door het wetsvoorstel over een nieuwe participatieverordening die eraan komt. ‘’Samen met de organisatie ‘Right To Challenge’ zijn we in overleg gegaan en we vinden het een goed idee om met dit idee te gaan experimenteren’’, aldus Yvette Visser. In 2019 is de gemeente al bezig geweest met de burgerbegroting. Hier mochten inwoners zelf een deel van de begroting invullen, door eigen ideeën en plannen in te brengen. Wethouder Johannes Goossen vertelt over deze actie: ‘’In de OGtent zijn we met 80 inwoners bij elkaar gekomen, hieruit zijn zes plannen ontstaan.” Dit initiatief heeft goed uitgepakt en de gemeente Duiven wil hier meer mee doen. ‘’De burgerbegroting ging over het thema welzijn en zorg, dat is bij het uitdaagrecht anders. Het uitdaagrecht gaat echt over een taak overnemen, het is dus niet bedoeld om zelf iets te verzinnen’’, aldus de wethouder.

Pilot

Op dit moment is het nog een pilot idee, de gemeente heeft gezegd: ga vooral experimenten. Vervolgens wordt er gekeken of er nog aanpassingen gedaan moeten worden en of deze opzet ook in de toekomst kan doorgaan. Nu wordt er vooral veel gepromoot. ‘'De publicatie is aan het begin van 2021 gedaan en op dit moment is het hopen dat er leuke en interessante ideeën binnen komen'', laat Yvette Visser weten. Het uitdaagrecht is niet alleen voor de inwoners een uitdaging, maar ook voor de gemeente zelf: ‘'Het is voor ons ook een ontwikkeling om stappen sneller te kunnen doen. We gaan intern meer en meer bespreken hoe we de burger tot dienst kunnen zijn, we leren er dus allemaal van'', vertelt Johannes Goossen. Dit uitdaagrecht is voor iedereen bedoeld en enkel een idee is voldoende. ‘'Denk niet te snel dat je het niet kan en aarzel niet als je een specifiek onderdeel wat lastiger vindt. Durf een mail te sturen en neem contact op, wij helpen jullie graag verder'', aldus Johannes Goossen. Bij een idee om de gemeente uit te dagen kan er contact worden opgenomen met het team van ‘Binnenstebuiten'. Meer informatie is te vinden op https://www.duiven.nl/kun-jij-het-beter-daag-de-gemeente-uit.

Floor Dekkers