Lars Evers: vrolijk en actief. Foto: Jacques Kok
Lars Evers: vrolijk en actief. Foto: Jacques Kok (Foto: )

Lars Evers (10) is de allereerste kinderburgemeester in gemeente Duiven

DUIVEN – Veel Nederlandse gemeentes hebben naast een gewone burgemeester een kinderburgemeester. Zo ook de gemeente Duiven. De tienjarige Lars Evers is sinds 8 december 2020 de jongere evenknie van Huub Hieltjes. Zijn eerste succes als bestuurder heeft hij al binnen: rookvrije speeltuinen.

Lars is dolblij met zijn nieuwe functie. “Het thuiszitten van school vind ik maar niets. Nu heb ik gelukkig wat te doen. Het is best wel druk. Ik heb al veel mensen ontmoet.” Als kinderburgemeester is Lars aanwezig bij evenementen zoals Koningsdag en 4/5 mei. Ook mag hij meedenken over de wijze waarop de jeugd het beste vertegenwoordigd kan worden. Beslist geen kinderspel!

Dertien kinderen solliciteerden vorig jaar naar de functie. Uit deze groep werden vier kandidaten gekozen. Zij mochten een presentatie geven met hun plannen voor de gemeente. Een lastige keuze voor de juryleden burgemeester Huub Hieltjes, wethouder Johannes Goossen en Stefani Meijer-Uffing, maar ze kwamen er toch uit. Rookvrije en meer speelplekken, meer verlichting en aandacht voor eenzame ouderen; de plannen van Lars sprongen in het oog, net als de vrolijke uitstraling van de leerling van groep 7 van Montessori IKC De Groene Ring. Wie Lars ziet, smelt bij voorbaat. Op Facebook en Instagram heeft hij in zijn rol als kinderburgemeester inmiddels het hart veroverd van tientallen volgers met zijn ontwapende lach en acties.

Want stilzitten is er niet bij sinds de officiële installatie tijdens de digitale raadsvergadering op 8 december. Samen met Huub Hieltjes bracht hij ruim een week later een flinke stapel zelfgemaakte kerstkaarten van schoolgenoten naar de bewoners van Thuvine Pleyade. "Aandacht voor oudere mensen is heel belangrijk, zeker in de decembermaand.” Ook is hij al ambassadeur van BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Sporten en Spelen), het netwerk binnen de gemeente Duiven van verenigingen en organisaties. Daarnaast geeft hij het goede voorbeeld door mee te doen aan het project Junior Energiecoach. De items speeltuinen en verlichting kaartte Lars aan in een overleg met Johannes Goossen op het gemeentehuis. In dat gesprek kwam hij erachter dat meer verlichting niet zo gemakkelijk en snel is te realiseren. "Jammer, als ik ‘s avonds van het sporten terugfiets naar huis, dan is het vaak te donker. Dat is niet veilig, maar ik heb mijn best gedaan.” Wel boekte hij een groot succes op het terrein van de speeltuinen. "Die worden binnenkort rookvrij”, vertelt hij trots.

Ook wil hij meer speeltuinen voor jong én oud. Samen met Johannes Goossen sprong hij daarom vorige maand op de fiets om een deel van de speeltuinen in de gemeente te bekijken. “Er zijn best wel veel kleine speeltuintjes, maar die zijn vooral voor hele jonge kinderen. Voor kinderen van mijn leeftijd zijn er wel twee skatebanen en voetbalkooien. Maar die zijn aan de andere kant van het spoor. Het zou mooi zijn als hier in Duiven-Zuid een speeltuin voor de oudere jeugd zou komen met bijvoorbeeld een kabelbaan, skatebaan en voetbalkooien.”

van de redactie