Logo gemeentenieuwsonline.nl
De groep in clubkleuren bij elkaar op ijsbaan de Scheg in Deventer. Foto: Aafke Zijlstra
De groep in clubkleuren bij elkaar op ijsbaan de Scheg in Deventer. Foto: Aafke Zijlstra (Foto: )

‘Schaatsen op natuurijs het mooiste wat er is’ Winterweer bezorgt Schaatstrainingsgroep de Liemers kriebels

LIEMERS - De dalende temperaturen van de afgelopen twee weken zorgden voor kriebels bij veel schaatsliefhebbers. Water in sloten en plassen veranderde in ijs. “Natuurijs om op te schaatsen, dat is het mooiste wat er is”, vindt ook Piet Hoogstraten van Schaatstrainingsgroep (S.T.G) de Liemers.

Door Nina Elbers

Schaatstrainingsgroep de Liemers verzorgt al meer dan vijfentwintig jaar gezellige schaats- en skeelertrainingen voor de leden. Ongeveer vijfentwintig schaatsfanaten uit de Liemers en Arnhem zijn normaliter iedere woensdagavond van oktober tot half maart op ijsbaan de Scheg in Deventer te vinden, waar zij in twee groepen en onder leiding van twee trainers de schaatstraining volgen. Wanneer het warmere weer aanbreekt in april komt daar het skeeleren voor in de plaats. Piet Hoogstraten is secretaris van de club en al meer dan vijftien jaar lid: "Schaatsen en skeeleren zijn sporten die veel gelijkenissen hebben en goed met elkaar zijn af te wisselen. De techniek is nagenoeg identiek en ook de soort bewegingen die je maakt, lijken op elkaar. De grootste verschillen vind je in evenwicht en de omgeving. Een schaats heeft een smal ijzer, en een skeeler heeft brede wielen. Daarnaast vindt het schaatsen vrijwel altijd binnen op een ijsbaan plaats, maar skeeleren kun je buiten op alle goede wegen doen.”
Helaas is deze winter schaatsen op de ijsbaan door corona niet mogelijk en skeeleren is door het weer geen optie. Hoogstraten: "Al met al was er door de lockdown na veertien december vrij weinig te beleven op schaatsgebied, maar daar bracht het winterweer en de strenge vorst de afgelopen tijd verandering in. Het is alweer een paar jaar geleden sinds we met de club op natuurijs hebben kunnen schaatsen, dus toen er geruchten kwamen over schaatsen op natuurijs werden we allemaal enthousiast. De belevenis van schaatsen op natuurijs is het mooiste wat er is. De vrije natuur, de wind door je haren en de kou maken het schaatsen op natuurijs voor de leden van onze club prachtig. Het ligt aan de ijsdikte, maar als de mogelijkheid zich voordoet, gaan we met z'n allen een rondje schaatsen. Natuurlijk wel met inachtneming van alle regels rondom corona.”
Naast de schaats- en skeelertrainingen organiseert S.T.G. de Liemers ook andere activiteiten. "We houden bijvoorbeeld een keer per jaar een leuk schaatsweekend in Enschede. We overnachten in een hotel en hebben vijf chaatstrainingen, met daarnaast een andere sportactiviteit op het ijs, zoals ijshockey. In de lente en zomer skeeleren we iedere zondagmorgen bij goed weer mooie ritten van dertig/veertig kilometer door de natuur in de Liemers. Meefietsen is dan ook een mogelijkheid.”

Iedereen is welkom bij S.T.G. de Liemers, schaatsen en skeeleren kan als beginner of gevorderde. Voor het opgeven voor proeflessen of andere informatie, zie: http://www.stgdeliemers.nl.

Meer berichten