“Ik wil vragen of iedereen een gedicht wil schrijven over zijn of haar gevoelens in de coronatijd.” (Foto: Kyra Sannes) (Foto: )

Schrijf geschiedenis met boom en gedicht Kinderburgemeester van Zevenaar organiseert gedichtenwedstrijd

ZEVENAAR – Kinderburgemeester Jasmijn Braam doet een oproep aan alle kinderen in gemeente Zevenaar. Hoe voelen zij zich in deze coronatijden? Om daar achter te komen, organiseert Jasmijn een gedichtenwedstrijd met het motto: ‘Help jij mee geschiedenis te schrijven?’

Door Kyra Sannes

“Ik wil vragen of iedereen een gedicht wil schrijven over zijn of haar gevoelens in de coronatijd. Met de lockdown hoor je alleen maar de meningen van volwassenen. Ik ben juist benieuwd naar wat de kinderen ervan vinden. Dat is ook heel belangrijk,” vertelt Jasmijn. De geschreven gedichten kunnen samen met naam, leeftijd, woonplaats en telefoonnummer heel februari ingezonden worden naar kinderburgemeester@zevenaar.nl. Een jury kiest dan de twaalf beste uit verschillende leeftijdscategorieën, die van acht tot en met zeventien jaar lopen. Jasmijn maakt natuurlijk deel uit van de jury. “Ik ga er vooral op letten dat het in eigen woorden staat, dus niet zo’n ‘machine-gedicht’.” De gedichtenwedstrijd wordt gecombineerd met het plan van de gemeente om in iedere dorpskern een boom te planten, als herinnering aan deze rare tijd. “Bij elke boom komt een bordje met een gedicht, zodat we met zijn allen een beetje geschiedenis schrijven.”

Iedereen ervaart het anders

Volwassenen kunnen niet naar hun werk; de kinderen nu ook niet meer naar school. Jasmijn beschrijft hoe ze zelf de lockdown ervaart: “Ik mis natuurlijk de sociale contacten met anderen. In het begin was het wel chill dat je niet zoveel hoefde te doen, maar ik kan me minder goed concentreren op school.” Daarbij komt dat Jasmijn dit jaar een middelbare school moet kiezen. “Normaal kan je even gaan kijken en de sfeer proeven. Nu ga je van thuiswerken opeens naar de grote school. Dat vind ik wel heel lastig.” Ze merkt dat andere kinderen daar ook mee zitten. Met deze gedichtenwedstrijd hoopt ze dat zij zich kunnen uitspreken. “Ik wil bereiken dat kinderen ook hun mening en gevoelens kunnen uiten, hoe zij het ervaren. Dat is voor iedereen anders. Ik wil bereiken dat als mensen over twintig jaar langs die boom lopen, ze dan weten: ‘Dit kind heeft het toen zó ervaren.’”

Mening geven

Jasmijn is de eerste kinderburgemeester van Zevenaar. "Ik vind het heel leuk om te presenteren en mijn eigen mening te geven. Ik vind het ook heel belangrijk dat er geluisterd wordt naar de mening van iemand anders, want daar luister ik soms nog eerder naar dan die van mezelf!” De gedichtenwedstrijd is slechts één van Jasmijns acties als kinderburgemeester. Zo heeft ze met ‘Een warme groet, doet een oudere goed!' allerlei kunstwerken en lieve wensen, gemaakt door basisschoolkinderen, rondgebracht bij de verzorgingshuizen. "We hebben toen honderden wensen ontvangen,” vertelt Jasmijn. Hopelijk ligt dat aantal bij de gedichtenwedstrijd ook zo hoog. Het is tenslotte een manier voor kinderen om zich te laten horen én geschiedenis te schrijven.