Multatuli, de beschrevene Chris van de Ven schrijft een mozaïek van vijfhonderd tekstfragmenten
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>&quot;De fundamenten van Multatuli&#39;s humanistisch denken liggen ten grondslag van veel van mijn bezigheden&quot; &nbsp; </p>

"De fundamenten van Multatuli's humanistisch denken liggen ten grondslag van veel van mijn bezigheden"  

(Foto: )

Multatuli, de beschrevene Chris van de Ven schrijft een mozaïek van vijfhonderd tekstfragmenten

DUIVEN - Chris van de Ven doet een boekje open over zijn voorliefde voor de 19-eeuwse schrijver Multatuli (1820- 1887), voorvader van de Nederlandse literatuur en daarnaast nog zo veel meer. In zijn nieuwe boek, Multatuli Verknipt, brengt Van de Ven de revolutionaire figuur in beeld als zijnde een mozaïek van schitterende tekstfragmenten.


"Iedereen zou hem moeten kennen!”, verhaalt Chris van de Ven. In het dagelijks leven is Chris bekend als directeur van onder andere cultuurcentrum de Ogtent en stichting HOPE XXL. Zijn passie voor Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli, is in het verleden nog nooit zo verkend als vandaag de dag. De werken van Dekker, met name bekend van Max Havelaar, vindt Chris een inspiratie voor de moderne mens. "Ik betreurde het daarom dat veel van zijn teksten voorheen niet bepaald toegankelijk waren voor het grotere publiek”, gaat Chris verder. Om deze reden besloot Chris de pen beet te nemen en eigenhandig een greep te doen in de schatkist van het verleden.
Verspreid over 20 hoofdstukken, wordt in Multatuli Verknipt de veelzijdigheid van de schrijver in beeld gebracht. Hoofdstukken getiteld: Multatuli de klager, Multatuli de minnaar of Multatuli de humanist, pogen de vinger te leggen op zijn kleurrijke leven. "150 jaar geleden schreef hij over zaken die anno 2020 nog relevant zijn”, zegt Van de Ven. Hierbij doelt hij op het humanistische gedachtegoed dat de mens aanspoort om zelfstandig te denken en te leren wie hij of zij is. In het licht van moderne vraagstukken als de verspreiding van ‘Fake News' of controversiële kwesties omtrent discriminatie, kan Multatuli volgens Chris een grote steun bieden. "Zijn denken is een tijdloos goed”, benadrukt Chris. Gesteund door het Multatuligenootschap, heeft hij Multatuli en diens gedachtengoed ‘verknipt' en toegankelijk gemaakt.
Ondanks het afblazen van de ceremoniële onthulling op 1 november, is het boek vooralsnog ondergedompeld in lovende kritieken en positieve interesse. Via uitgeverij Boom reist Multatuli Verknipt heel het land over op zoek naar dat welverdiende plekje in de boekhandel. Recensies over Multatuli Verknipt kunnen dan natuurlijk niet uitblijven; het NRC beschrijft het werk als een rijke, geestige en educatieve bloemlezing en de Volkskrant nam de tijd om eveneens een zegje te doen over de originaliteit van het boek. Van de Ven is buitengewoon content over de ontvangst van het eerbetoon aan de man die hem tot in zijn vezels inspireert.
Het zou wat zijn als Van de Ven enerzijds de baten van het Multatuliaans gedachtegoed beklemtoont, maar hier anderzijds zelf niets mee zou doen! Gelukkig is dit niet het geval. “De fundamenten van zijn humanistisch denken liggen ten grondslag van veel van mijn bezigheden, zo ook mijn activiteiten bij de stichting HOPE XXL”, deelt Chris trots. Deze door hem opgerichte stichting haalt zijn bijzonderheden dan ook uit de kracht van het individu. Specifieker, de kracht van individuen gebundeld, bijvoorbeeld de combinatie jong en oud waar HOPE XXL veel van zijn projecten op baseert. “Van de wereld een betere plek maken”, sluit Chris af. “Daar zijn we hier voor!” Om de 20 hoofdstukken in het boek verder te voorzien van context, voelt Chris zich daarnaast ook geroepen om een 20-delige serie aan video's te maken. Deze filmpjes zijn te zien op www.neerlandistiek.nl, waar elke dag een nieuwe video zal verschijnen. De veelzijdige, kleurrijke en buitengewoon eigenzinnige vertelling van Multatuli en zijn ideeën, is enkel te verenigen in zijn verscheidenheid, in 500 fragmenten. Zoals Dik van der Meulen, Multatuli's biograaf, zei: Bloemlezing, biografie en analyse. Completer kun je Nederlands grootste schrijver niet hebben.

Meer berichten