‘De drempel is het moeilijkste apparaat’ Janiek Kroon is happy in haar sportschool ‘hart for her’
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p><br>Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol bij &lsquo;hart for her&#39; </p>


Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol bij ‘hart for her'

(Foto: )

‘De drempel is het moeilijkste apparaat’ Janiek Kroon is happy in haar sportschool ‘hart for her’

WESTERVOORT - Janiek Kroon is sinds vier jaar eigenaar van de sportschool 'hart for her' in Westervoort. "Het voelt nog steeds als een cadeautje," vertelt ze. “Ik opende mijn zaak op 1 september 2016, de dag voordat ik 50 werd. Alles lijkt nu op zijn plaats te vallen.”

Janiek studeerde af als fysiotherapeut en werkte vijf jaar in een praktijk. Daarna schoolde ze zich om tot operatieassistente. "Ik leerde op die manier veel over het menselijk lichaam. Toen ik in het ziekenhuis in Arnhem werkte, werd mij steeds vaker gevraagd naar mijn loopbaanplannen: 'wat ga je doen als er in het ziekenhuis geen werk meer voor je is?' Ik sportte toen al bij een sportschool in Westervoort. In 2016 stopte de sportschooleigenaar ermee. Ik vond dat zo jammer. Niet alleen voor mezelf, maar ik vroeg me af: Waar gaan al die vrouwen straks sporten? Dat kan toch niet zomaar voorbij zijn?" Janiek was in die periode ook fractievoorzitter van de VVD in Westervoort. Als politicus hield die vraag haar ook bezig. Vrouwen ervaren de sportschool anders dan mannen. Janiek vond het belangrijk dat er een plek was waar vrouwen in een veilige en vrouwvriendelijke omgeving aan hun conditie en hun lichaam konden werken. Zo kwam ze op het idee om zelf een sportschool te beginnen en wel eentje met een speciaal programma. Ze sloot zich aan bij de franchise-onderneming 'hart for her' en werd op haar 50e ondernemer.

Total bodyworkout

Janiek: "Het bijzondere aan mijn sportschool is dat vrouwen aan hun conditie kunnen werken via een intervaltraining. Ik heb hier negen apparaten staan, elk met hun eigen workout. Je sport 40 seconden op één apparaat en dan wissel je. Zo kun je in een half uur twee keer met alle apparaten werken. De apparaten stellen zich automatisch in op jouw inspanning. Daardoor loop je geen blessures of spierpijn op. Je start op een rustig niveau en het apparaat past zich daarop aan. Als je harder of sneller wilt, geeft het apparaat automatisch meer weerstand. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling verdiept zich en je bloedvaten moeten die verandering opvangen. Daarna werk je naar de ontspanning toe. Je hartslag wordt weer trager, je ademhaling rustiger en ook nu moeten de bloedvaten deze verandering opvangen. Zo krijg je een total bodyworkout.“

Intake

Janiek begeleidt haar leden persoonlijk. In de intake komen belangrijke zaken uitgebreid aan bod, zoals het doel dat de vrouw wil bereiken, maar ook eventuele beperkingen. Tijdens het sporten houdt Janiek de sporter goed in de gaten. Soms spoort ze iemand aan om wat sneller te gaan, maar als ze ziet dat iemand niet zo lekker in haar vel zit, voelt ze zich ook vrij om deze vrouw te zeggen het wat rustiger aan te doen. De sportschool grenst aan winkelcentrum De Wyborgh. Janiek: "Veel vrouwen combineren het sporten met winkelen. En dat kan ook goed, want je kunt met een half uur weer buiten staan. In de keuken staat een koelkast waar boodschappen even bewaard kunnen worden."

Gunnen om te sporten

Vrouwen cijferen zich vaak weg in een gezin. De tijd nemen om te sporten schiet er dan meestal bij in. Dat is ook de reden dat de sportschool in het weekend niet open is. "Ik wil dat vrouwen het sporten in de werkweek plannen, net zoals de meeste mannen doen. Een vrouw moet het zichzelf gunnen om te sporten, als een onderdeel van de dagelijkse routine. In het weekend mogen de vrouwen ook vrij zijn. Bewegen is belangrijk voor de weerstand. In deze coronatijd is dat extra belangrijk. Door te sporten maak je je hoofd leeg, er komt een stofje endorfine vrij, waardoor je je beter gaat voelen. Ook je stofwisseling heeft er baat bij. Zo'n half uurtje sporten per dag maakt je een gezonder en gelukkiger mens. Daar heeft de hele omgeving baat bij." Janiek vertelt hoe iemand die een flinke burn-out had door de sportschool is gegroeid naar een vrouw die weer zelfverzekerd en energiek in het leven staat. "Zo zijn er zoveel mooie voorbeelden. Daar doe ik het voor: ik zet mensen graag in hun eigen kracht.”

Stamtafel

Het oudste en trouw lid is de moeder van Janiek. "Ze is inmiddels 83 jaar, ze komt echt elke dag even sporten. Dat is ook het mooie van deze sportschool. Het is geschikt voor alle vrouwen, jong en oud, met of zonder conditie. Mijn huidige jongste lid is 17." Ook het sociale aspect van de sportschool vindt Janiek belangrijk. Janiek legt uit: "Normaal gesproken staat hier een grote tafel in de zaal, echt een stamtafel. De vrouwen kunnen daar gezellig bijkletsen en de meesten maken daar dankbaar gebruik van. Er wordt veel gelachen, maar er is ook ruimte voor tranen en een goed gesprek. Helaas staat de tafel, vanwege corona, er tijdelijk niet meer. Voor corona konden de leden binnen komen wanneer ze maar wilden. Was er geen plek, dan wachtten ze aan de tafel met een kopje koffie of thee. Sinds deze zomer werken we op afspraak. Er kunnen negen mensen tegelijk deelnemen aan een workout van een half uur. Daarna staat de volgende groep alweer te wachten. Voor de leden is het even wennen dat ze nu ook echt op tijd aanwezig moeten zijn. Ze waren gewend aan de vrije inloop, door het afsprakensysteem moeten ze zelf ook echt plannen. We zijn sinds maart 3,5 maand helemaal gesloten geweest. Ik heb toen de leden vouchers gegeven, die ze zelf konden besteden of aan een vriendin of buurvrouw konden geven. Door corona heb ik leden verloren vanwege de angst voor besmetting, ondanks dat ik veel maatregelen neem om veilig, hygiënisch en op anderhalve meter afstand van elkaar te sporten. Maar ik heb er ook leden bij gekregen. Toch zal ik blij zijn als we weer op onze oude manier kunnen werken." Sporten bij 'hart for her' heeft veel voordelen, op het fysieke, geestelijke en sociale vlak. "De drempel is het moeilijkste apparaat. Daarna gaat het allemaal vanzelf," aldus Janiek. Meer informatie: https://www.hfhwestervoort.nl/

Meer berichten