Noodkreet uit El Pital Minke Stichting zet zich opnieuw in voor mensen in Honduras
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>&ldquo;De orkaan Eta is dwars door het gebied El Pital getrokken.&quot; </p>

“De orkaan Eta is dwars door het gebied El Pital getrokken."

(Foto: )

Noodkreet uit El Pital Minke Stichting zet zich opnieuw in voor mensen in Honduras

ZEVENAAR – Na een noodkreet uit het Hondurese El Pital is de Minke Stichting opnieuw bij elkaar gekomen voor een éénmalige actie. Het gebied in Honduras is in november ernstig getroffen door orkaan Eta. Voormalig bestuurslid Allard Froon vertelt over de hulp die de Minke Stichting kan bieden.

Door Floor Dekkers

"De orkaan Eta is dwars door het gebied El Pital getrokken. Met als gevolg veel overstromingen, schade aan huizen en geen toegankelijke wegen. Ook zijn de inwoners erg geraakt door het coronavirus”, vertelt de Zevenaarder. De Minke Stichting is in 2003 opgericht en heeft zich tot 2017 ingezet voor verschillende projecten in El Pital. Allard legt uit hoe de Minke Stichting nu opnieuw kan helpen: ‘'In El Pital zijn er Covid-pakketten en voedselpakketten nodig. We hebben het bestuur bij elkaar geroepen en zijn begonnen met geld inzamelen. Er is een Facebook en Whatsapp actie opgezet met veel goede reacties.”
De Minke Stichting is uit een bijzondere gedachte ontstaan. Allard: ‘'In 2002 was ik op wereldreis met mijn toenmalige vriendin Minke, we werkten daar voor de stichting ‘Un Mundo'. Minke is kort hierna overleden, dit was ontzettend traumatisch. Tijdens de organisatie van de begrafenis kwamen we met het idee om door te gaan met de reeds geplande inzamelingsactie'’, vertelt Allard. Veel kinderen konden in dat gebied niet naar school door de lange afstanden. Met de inzameling wilde de Minke Stichting geld ophalen voor bussen. Echter, er werd veel meer geld ingezameld en zo ontstond de stichting. In de vijftien daaropvolgende jaren is de Minke Stichting bezig geweest met verschillende projecten zoals het bouwen van een middelbare school: ‘’Wij zijn zo trots dat wij het geld konden verzamelen en dat de lokale mensen er zelf mee aan de slag konden gaan. Samen hebben we een volwaardige middelbare school neergezet’’, aldus Froon. Na veel succesvolle projecten is de Minke Stichting in 2017 gestopt, tot een aantal weken geleden de noodkreet kwam vanuit El Pital. ‘’Wij hebben altijd contact gehouden met de mensen in het gebied daar. Toen wij de noodkreet hoorden schrokken wij ontzettend. We zijn betrokken met de mensen en we kennen het gebied goed, we wisten meteen: we moeten wat gaan doen, dit is niet oké’’, legt Froon uit. Het eerste geld is al overgemaakt naar El Pital, maar Allard benadrukt ook dat ze er nog niet zijn. U kunt de Minke Stichting helpen via de Facebookpagina ‘’De Minke Stichting’’, direct doneren kan naar het bankrekeningnummer van penningmeester Aad Kwant NL39RABO0374870403 onder vermelding van ‘donatie noodhulp Honduras.’ Als laatste boodschap wil Allard graag nog iets meegeven: "We vinden het super bijzonder dat mensen nog steeds de binding voelen met onze stichting en dus met de mensen in El Pital.”

Meer berichten