Bomen en struiken thuisbezorgd voor een groener Duiven
Plantdag in 2019
Plantdag in 2019 (Foto: SLG)

Bomen en struiken thuisbezorgd voor een groener Duiven

Bewoners in het buitengebied van de gemeente Duiven planten opnieuw streekeigen bomen en struiken. Elf deelnemers doen mee aan de finale ronde van het beplantingsproject ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’, een samenwerking van de gemeente Duiven, de dorpsraden Groessen en Loo, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Vanwege de coronamaatregelen is er deze keer geen feestelijke uitdeeldag maar krijgen alle deelnemers hun beplanting door de kweker thuisbezorgd.

De 11 grondeigenaren planten samen 58 laan- en hoogstamfruitbomen en daarnaast meer dan 1.842 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos op hun eigen terrein.

De grondeigenaren hebben hun individuele beplantingswensen voorgelegd aan een adviseur van SLG. Samen is een uitgewerkt beplantingsplan gemaakt. Bewoners konden zich voorbereiden met een handreiking, fruitlijst en schetspapier door hun eigen wensen op papier te zetten.

Door gebruik te maken van streekeigen soorten wordt het landschap aantrekkelijker voor vogels, kleine zoogdieren, vlinders en wilde bijen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Het beplantingsproject in Duiven heeft vier jaar geduurd en was een succes. Meer dan honderd deelnemers uit de gemeente Duiven hebben inmiddels hierdoor streekeigen beplanting aangeplant.

Deze beplantingsactie is mogelijk gemaakt door de gemeente Duiven en de provincie Gelderland.