Samen voor een duurzame samenleving Duiven zet zich in voor optimaal gebruik van grondstoffen bij verenigingen
<p>Paul Groenen en Gemma Tiedink: &quot;Je doet dit niet voor even, het is voor de toekomst.&rdquo;</p>

Paul Groenen en Gemma Tiedink: "Je doet dit niet voor even, het is voor de toekomst.”

(Foto: )

DUIVEN – In de gemeente Duiven kunnen verenigingen meedoen aan een bijzondere prijsvraag: wie heeft het beste circulaire idee? Paul Groenen en Gemma Tiedink vertellen over dit initiatief: “Je doet dit niet voor even, het is voor de toekomst.”

Het doel van deze prijsvraag is dat verenigingen creatief aan de slag gaan om zo min mogelijk grondstoffen, waaronder energie, te verspillen. Gemma Tiedink, wethouder van duurzaamheid en vrijetijdseconomie: “We werken naar een volledig circulaire economie toe in 2050. In Nederland zijn we met steeds meer mensen, grondstoffen worden schaars en we hebben een groot CO2 probleem. We moeten toe naar minder materiaalgebruik.” Om dit te bereiken maakt de regering nieuw beleid en de gemeenten voeren dat uit. Duiven wil dit doen door het betrekken van partners uit de samenleving, zoals evenementenorganisatoren en verenigingen. Sommige Duivense groepen zijn al volop bezig met duurzaamheid “Studenten van de HAN kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden rond de ijsbaan. Schutterijen en carnavalsverenigingen denken na over minder afval bij optochten. Deze prijsvraag kan het duwtje in de rug geven, zodat ideeën ook werkelijkheid worden,” vertelt Gemma. Paul Groenen, projectleider en initiator van de prijsvraag, sluit daarbij aan: “Het moet mensen prikkelen om op een andere manier te gaan kijken. We hopen hier als gemeente van te leren en uiteindelijk concrete resultaten te zien.”

Creatief en duurzaam

“Ik hoop dat mensen out of the box durven te denken, dat ze verder gaan dan afval inzamelen en zonnepanelen,” vervolgt Paul. “Uiteraard zijn dat belangrijke thema’s, maar er is nog zoveel meer.” Ideeën worden door hem beoordeeld op juist- en volledigheid voor ze naar de jury gaan. Deze jury, bestaande uit Wim Nabbe, Jeroen Smits, Marion Mon, Frank Croes en Gemma Tiedink zelf, kijkt vooral naar de originaliteit. “Met name het hergebruik en besparen van grondstoffen zullen onze aandacht trekken,” vertelt Gemma. “Ook de impact is van belang bij het beperken van verspilling én het bereiken van mensen.” Aanmelden kan tot 13 december, op de website van het duurzaamheidsprogramma en en energieloket Samen1nergie.nl. De drie winnaars ontvangen bedragen van 3.000, 1.500 en 500 euro om hun ideeën uit te voeren. Paul: “In vergelijkbare situaties heb ik gezien dat er echt creatieve ideeën uitkomen als je mensen tot nadenken aanspoort. De prijsvraag geldt nu alleen voor Duiven, maar we hopen dat andere gemeenten zullen volgen.”

Vele stappen

Deze prijsvraag is uniek, maar is zeker niet het enige initiatief van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. Gemma: “Via Samen1nergie laten we samen met de gemeente Westervoort zien op welke manieren je kunt bijdragen aan een klimaatbestendige leefomgeving, hoe je kunt besparen op grondstoffen en energie, welke maatregelen je daarvoor moet nemen en welke subsidies je daarvoor kunt krijgen. Om een duurzame samenleving te krijgen, zullen we het samen moeten doen.“ Ook duurzame ideeën die niet aan een vereniging gekoppeld zijn, kunnen doorgegeven worden via samen1nergerie.nl. Maar verenigingen en stichtingen waren tot nu toe nog niet erg betrokken. “Met deze prijsvraag proberen we hen uit te dagen.”