‘Corona-periode gaf mij het laatste zetje’ Henk Zomerdijk voltooit na vijftig jaar schrijven een boek over de zin van het leven
<p>Henk Zomerdijk met zijn boek (foto: Floor Dekkers)</p>

Henk Zomerdijk met zijn boek (foto: Floor Dekkers)

(Foto: )

DUIVEN – Oud-burgemeester van Duiven, Henk Zomerdijk (71), schrijft in zijn e-book ‘Leven na Corona’ over hoe de coronacrisis een kantelpunt kan zijn naar een betere wereld. Zijn boodschap: “Kijk eens om je heen wat voor een potje we ervan hebben gemaakt, probeer er wat van te maken en zelf verantwoordelijkheid te dragen. Daar begint de verandering.”

Als oud-journalist en oud-burgemeester stond Henk Zomerdijk altijd dichtbij de samenleving. In Duiven was hij maar liefst dertien jaar burgervader; hij nam in 2013 afscheid. Van zijn pensioen genieten was er daarna niet echt bij, In de afgelopen vijf jaar werd Henk Zomerdijk vier keer getroffen door kanker. Dit ging gepaard met negentig bestralingen en tien chemokuren. Juist hierdoor ging Zomerdijk verder nadenken over de zin van het leven. ‘’Je voelt je in één keer meer verantwoordelijk voor jezelf en voor je omgeving. Je leert om meer van de mooie dingen van het leven te genieten. Kanker heeft mijn ogen geopend.’’ Afgelopen maart kwam daar ook nog eens de corona-periode overheen. ‘’Ik ben al bezig met aantekeningen maken en schrijven toen ik ruim vijftig jaar geleden op kamers zat in Den Haag. De corona-periode gaf me het zetje om alle ideeën en gedachtes op papier te zetten en er een boek van te maken.’’ Hoe kunnen we ondanks de treurige periode hier toch het positieve uithalen, onszelf ontwikkelen en duurzamer leven? Dat is de vraag die hij met het boek beantwoordt.

Solidariteit en saamhorigheid

De oud-burgemeester beschrijft de positieve bijeffecten van de crisis zoals het minder autorijden en minder vliegen. ‘’Deze effecten moeten we vasthouden en dan komt er een kantelpunt naar de betere wereld’’, aldus Zomerdijk. ‘’Ik heb in deze crisis nog meer ervaren dat zowel de goede als de minder goede kanten van de mens naar boven kunnen komen.’’ Zo zijn mensen socialer dan ooit”, geeft hij aan. “Er is meer solidariteit en samenhorigheid.” Maar Zomerdijk legt ook uit dat als een crisis voortbeweegt en er een tweede golf komt, mensen weer terugvallen naar slechte eigenschappen. In zijn boek gaat hij ook in op het ontstaan van deze pandemie. Hoe heeft het virus zich zo snel kunnen verspreiden? Zijn antwoord: door de mensheid zelf, globalisering en mobiliteit. Ook legt de schrijver uit dat er nog veel meer onderwerpen zijn die mensen verdelen. “Denk aan racisme en vreemdelingenbeleid.”.Maar Zomerdijk kijkt vooral naar een positieve toekomst waarin solidariteit en samenhorigheid weer bij elkaar komen. “Dat we uiteindelijk samen onze schouders eronder zetten om de mens te verbeteren.” Het e-book is te bestellen op bol.com of via Kobo.