Natuurlijk groen in de Liemers Tuinontwerper Jelle Grintjes geef tips voor tuinen in de winter
<p>&quot;Tegenwoordig is het veel minder koud en hebben we ook andere planten in de tuin staan&quot; </p>

"Tegenwoordig is het veel minder koud en hebben we ook andere planten in de tuin staan"

(Foto: )

TOLKAMER- De afgelopen decennia zijn de winters in Nederland enorm veranderd. Dit heeft impact op de natuur en het milieu, en daarmee ook op onze tuinen. Je tuin winterklaar maken zoals dat vroeger ging, is er niet meer bij. Hoe dat tegenwoordig het beste kan legt tuinontwerper Jelle Grintjes uit.

Grintjes (45) heeft al van kinds af aan een grote liefde voor de natuur. Hij is graag buiten en besloot daar op zijn twintigste wat mee te doen: “In 1995 begon ik aan de middelbare tuinbouwschool. Hier merkte ik dat ik het bezig zijn met planten en bloemen erg leuk vind. Ik wilde daar graag meer van leren.” In 2008 startte Grintjes een eigen tuinontwerpbedrijf. “Mijn werk is ieder jaar weer anders, dat komt door nieuwe trends, maar ook door de klimaatverandering. Bloemen en planten moeten zich aanpassen of worden vervangen. Dat is soms best even zoeken.”

Minder koud

In Nederland zijn we van strenge winters naar zachte winters gegaan. Dit heeft aanpassingen in de tuin onvermijdelijk gemaakt vertelt Jelle Grintjes. “In de winter kon het vroeger min twintig graden worden en als het dan ook nog stevig waaide stierven er veel plantjes. Tegenwoordig is het veel minder koud en hebben we ook andere planten in de tuin staan. Tuincentra gaan steeds meer mediterrane planten aanbieden, omdat we nu al zes jaar bijna geen vorst hebben. Die zijn gevoeliger voor kou en lichte vorst, maar ook voor nattigheid, en dat is iets wat we juist heel veel hebben. Deze planten komen bijvoorbeeld uit Frankrijk, maar als je planten uit Zuid-Frankrijk naar het natte Nederland haalt, worden ze daar niet blij van. Die sneuvelen in ons klimaat.” Het ouderwets winterklaar maken van je tuin is wat achterhaald, maar toch heeft Grintjes wel de nodige tips waarmee je tuin de beste kans heeft om ook een zachte winter goed door te komen: “Door compost over je tuin te verspreiden verminder je beschadiging van planten door vorst. Flink snoeien voor de winter begint brengt het risico met zich mee dat takken kunnen invriezen en planten interen. Daarom is het beter om vorstgevoelige planten pas na de strengste vorst te snoeien en vaste planten en grassen te knippen nèt voordat de eerste voorjaarsbollen boven de grond verschijnen.”
Het belangrijkste voor een goede en mooie tuin is dat er genoeg biodiversiteit is. Ook hiervoor is het belangrijk om planten in de winter bovengronds te houden: ze bieden een schuilplaats voor insecten en zolang er insecten zijn komen er ook meer vogels. “Een zo groot mogelijke variatie aan soorten planten en bloemen zorgt voor goede biodiversiteit. Less is more in een tuin is achterhaald en ouderwets. Biodiversiteit is op dit moment de trend, en nog belangrijker: het is heel goed voor het klimaat.”

Grintjes heeft een eigen 1.400 m2 grote showtuin in Tolkamer met enorm veel achtduizend verschillende planten. Deze tuin is altijd te bezoeken, ook is de tuin te bewonderen op instagram: @showgarden_jelle_grintjes.