Logo gemeentenieuwsonline.nl
De bijna-blinde Gerard Knuman was ook in zijn nopjes toen hij bezoek kreeg van zijn vrijwilligster die hem de lekkere versnapering kwam brengen. (foto: Marie-Anne de Leuw)
De bijna-blinde Gerard Knuman was ook in zijn nopjes toen hij bezoek kreeg van zijn vrijwilligster die hem de lekkere versnapering kwam brengen. (foto: Marie-Anne de Leuw)

Zonnebloem actief op Nationale Ziekendag

ZEVENAAR - De tweede zondag in september is al sinds 1974 gepromoveerd tot Nationale Ziekendag en ook nu kregen de gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West bezoek van hun vrijwilligers die hen een leuke attentie kwamen brengen.

Door Piet van Breukelen

Bij de lekkere versnapering (studentenhaver en heerlijke zonnebloemen van diverse kleuren chocola) zat niet alleen een blanco kaartje waarop de vrijwilligers een persoonlijke tekst konden schrijven, maar ook een gedrukte kaart van de Zonnebloem die de gasten zeer aansprak. ”Het regent terwijl de zon schijnt. Buiten is het stil, binnen ook. Je maakt je zorgen, denkt aan morgen. Aan je geliefden, aan jezelf.” De tekst dekt helemaal de lading van de gasten van de Zonnebloem, want ze zijn in heel veel gevallen afhankelijk van het bezoek van hun vrijwilligers om niet in een isolement te geraken. Inmiddels komen de vrijwilligers weer voorzichtig op bezoek met inachtneming van de coronaregels. Dat de gasten blij waren, bleek wel uit hun reacties: “Wat fijn dat jullie zo aan ons denken in deze donkere tijden”, kregen ze te horen van de kwetsbare gasten die in deze tijd nog meer behoefte hebben aan bezoek.

Historie Nationale Ziekendag

Het initiatief voor een Nationale Ziekendag werd door de Zonnebloem genomen in 1974 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de vereniging. Doel: het contact bevorderen met zieken en gehandicapten. Er is sprake van een wisselwerking. Het contact tussen gezonde en zieke mensen is namelijk geen eenrichtingsverkeer: de levenservaring van zieke mensen kan ook inspirerend zijn voor gezonde mensen.

Meer berichten