Logo gemeentenieuwsonline.nl

Domela Nieuwenhuis, een romantische revolutionair

VELP - Op woensdagmiddag 25 maart 2020 zal dhr. Jan Willen Stutje, historicus, verbonden aan de Universiteit van Gent en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam, een lezing houden naar aanleiding van zijn biografie over Domela Nieuwenhuis, een romantische revolutionair.

Vorig jaar 18 november was het 100 jaar geleden dat Domela Nieuwenhuis stierf. Na zijn studie theologie werd hij dominee in Harlingen, Beverwijk en vanaf 1875 in Den Haag. In die tijd verdiepte hij zich steeds meer in sociale kwesties en verloor langzamerhand zijn geloof. In 1879 stopte hij met zijn werk als luthers dominee. Maar een paar mensen in Nederland spraken destijds zo tot de verbeelding. Waar Domela sprak zaten de zalen vol, menigeen zag in hem een “Verlosser”. Onder zijn leiding groeide de Sociaal Democratische Bond uit tot een landelijke partij. Maar hij zat ook in de gevangenis vanwege majesteitsschennis en stond hij in de top tien van meest gezochte anarchisten.

Stutje’s biografie presenteert Domela Nieuwenhuis als een internationale coryfee zonder wie het socialisme en anarchisme een minder utopisch aanzien gekregen had. Ook de tragiek in Domela’s privéleven komt aan bod: hij verloor drie echtgenotes en vijf kinderen.

De lezing wordt georganiseerd door de studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma. Aanvangstijd 14:00 uur. De locatie is Zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3-B, 6861JA VELP.

Voor leden is de toegang gratis, niet-leden betalen €10,-- entree. De lezing is in de Nederlandse taal.

Meer informatie: G.R.Hoekema, secretaris, tel. 06-22200739

Meer berichten