Logo gemeentenieuwsonline.nl

Het pokerspel met het water

DUIVEN - Het pokerspel met het water is de titel van de lezing door de heer Ferdinand van Hemmen op woensdag 25 maart om 20.10 uur. Deze lezing is onderdeel van de jaarvergadering van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo.


Lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-‘45. Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp.

Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken naar het Ruhrgebied. De Duitsers lijken hun zin te krijgen. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand……

De lezing wordt verzorgd door landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-1945. Getoond wordt een beeldpresentatie waarin de nieuwste inzichten zijn verwerkt over de strategische betekenis van het water in de Rijndelta in de laatste oorlogswinter. En over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen bij de pogingen om een groot menselijk drama af te wenden. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd. Omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een pokerspel.

Het lezing zal worden gehouden in de Ogtent in Duiven, zaal 'bij Oma'. Het programma is als volgt:

19.15 – 20.00 uur Jaarvergadering (alleen leden)
20.10 – 22.00 uur Lezing door de heer Ferdinand van Hemmen (leden en belangstellenden)
21.00 – 21.15 uur pauze met koffie (leden en belangstellenden)

Voor het bijwonen van de lezing betalen niet-leden 2 euro als bijdrage in de kosten. "Wij verzoeken belangstellenden voor deze lezing zich aan te melden voor 21 maart. U kunt zich aanmelden per e-mail aan secretariaat@hkdgl.nl."

Meer berichten