Uitdelen van de cupcakes. (foto: Scouting Duiven)
Uitdelen van de cupcakes. (foto: Scouting Duiven) (Foto: Scouting Duiven)

De welpen van Scouting 100 jaar jong!

DUIVEN - Dit jaar is een speciaal jaar voor de welpen van de Scouting. De welpen zijn jarig en worden maar liefst 100 jaar. Tijd voor een feestje!

Toen Robert Baden-Powell in 1907 met de scouts in Engeland begon, konden alleen jongens vanaf 11 jaar lid worden. Scouting werd zo populair in Engeland dat ook de jongere broertjes van de scouts heel graag mee wilden doen. Baden-Powell vroeg aan zijn goede vriend, Rudyard Kipling, of hij zijn verhaal The Jungle Book mocht gebruiken om voor jongens vanaf 7 jaar een nieuw spel te bedenken. Vanaf 1916 startte in Engeland de speltak welpen. De jongere jongens kwamen bijeen in hordes en speelden samen met Mowgli en de andere dieren in de Jungle.

De Scoutingideeën van Baden-Powell verspreidden zich over de rest van de wereld en in 1910 werd ook in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf elf jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land. Sinds september 1951 is er ook een actieve welpenspeltak bij Scouting Duiven.

In het hele land wordt dit jaar feest gevierd bij de welpen. En, wie jarig is trakteert dus hebben de welpen van Scouting Duiven cup cakes gebakken en aangeboden aan de burgemeester, wethouders en gemeenteraad van de gemeente Duiven. De cupcakes vielen erg in de smaak. Het was een geslaagde avond. Op naar het volgende feestje.