Het winnende team van het Candea College
Het winnende team van het Candea College (Foto: )

Candea College debatteert als beste

DUIVEN - Tijdens de jaarlijkse provinciale Lagerhuis debatten op 30 en 31 januari, georganiseerd door Het Debatbureau in samenwerking met BNN-Vara en Erasmus+, streden dit jaar in Gelderland 23 scholen om het provinciaal kampioenschap. De winnaar? Het Candea College sleepte net als vorig jaar de beker in de wacht en is daarmee wederom kampioen van Gelderland.

Het is gebruikelijk dat iedere school tien mensen aandraagt die het tegen de andere teams zullen opnemen in een pittige en uitdagende debatvorm. Gediscussieerd werd er over drugs, autorijden en het planten van bomen. Ieder jaar worden de debatstellingen aangepast op maatschappelijke thema's, waar de jongeren zich op kunnen voorbereiden. De jury, bestaande uit veteraan oud-deelnemers, statenleden en lokale politici, buigt zich na afloop van het debat over de verdeling van zeven punten. Op basis van de hoeveelheid punten, komt uit de verbale strijd een winnaar rollen, die door mag debatteren. Na de ene na de andere ronde te hebben doorstaan, kwamen de deelnemers dichter en dichter bij de finale. Maar warn ze dan nerveus? Jazeker. Desalniettemin waren de meeste tegenstanders zeer sportief en was de sfeer uitermate goed! De competitie viel niet mee, zeker niet gezien de poule gevuld was met geduchte tegenstanders die een aantal jaren geleden ook ver in de competitie zijn gekomen. Candea hield voet bij stuk en met elke overwinning, groeide de teamgeest. Het Candea streed in de zenuwslopende finaledebatten tegen het Beekdal Lyceum. Floor Dekkers, de trotse overwinnaar van het Candea- en haar begeleider Michiel Kuijpers vertellen gepassioneerd over hun ervaringen: "Het was super spannend, maar eenmaal begonnen, konden wij niet anders doen dan genieten!" zegt Floor vrolijk. "Al het harde werken op de vrijdagmiddagen heeft geloond!" voegt Michiel glimlachend toe.