Boekstartcoach op consultatiebureau Didam

Boekstartcoach Susan Willemsen
Boekstartcoach Susan Willemsen (Foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - In mei 2019 is Susan Willemsen van Bibliotheek Montferland als Boekstartcoach begonnen op het consultatiebureau in ‘s-Heerenberg, een samenwerking tussen de Bibliotheek en Yunio.

Sinds afgelopen 9 januari is zij ook één keer per week op het consultatiebureau in Didam te vinden. De Boekstartcoach gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Daarmee wil de Boekstartcoach het voorlezen promoten. De Boekstartcoach heeft een eigen plek in de wachtruimte en is herkenbaar vanwege de Boekstartmaterialen. Naast Boekstartcoach is Susan natuurlijk ook regelmatig te vinden in de Bibliotheek en daarmee dus een bekend gezicht voor ouders en kinderen.

Samen een boekje lezen - plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen - versterkt de band tussen ouder en kind. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Wanneer een baby ongeveer 3 maanden is, stuurt de gemeente Montferland naar de ouders/verzorgers een brief met een waardebon voor een gratis BoekStart-koffertje. Met deze bon kunnen zij bij de Bibliotheek het koffertje ophalen en hun baby als lid inschrijven bij de Bibliotheek. In het koffertje zitten o.a. een stoffen babyboekje en een kartonnen boekje.

In september bestond Boekstart in Montferland 10 jaar. Er zijn al honderden koffertjes opgehaald in de bibliotheek.