Logo gemeentenieuwsonline.nl
"Bloemschikken is één van de mooiste beroepen die er is"
"Bloemschikken is één van de mooiste beroepen die er is" (Foto: )

Groei & Bloei - Liemers strikt Lily Beelen Meesterbinder geeft kerstdemonstratie bloemschikken bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Groei & Bloei - Liemers geeft op dinsdag 10 december een kerstdemonstratie in zalencentrum Staring. Niemand minder dan meesterbinder Lily Beelen laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van bloemschikken.

"Als klein meisje ging ik vaak op vakantie naar familie in Oostenrijk. Ik struinde daar dagenlang door de velden waar ik bloemen plukte en samenvoegde tot boeketten. Mijn familie had een hotel waar ik mijn boeketten in vaasjes op de tafels mocht zetten voor de gasten. Ik werd toen al heel blij van het bloemschikken en mensen vrolijk maken met mijn boeketten. Dat is nooit weggegaan," vertelt Lily.

Lily is nu al 28 jaar meesterbinder. Meesterbinder is het hoogst haalbare niveau in het bloemistenvak. Na haar lagere school volgde ze een economische opleiding, waarbij ze stage liep bij een bloemist. "Ik vond het daar zo leuk dat ik besloot de middelbare tuinbouwschool te gaan doen." Daarna volgde ze de opleiding tot meesterbinder. Lily: "Het was een hele uitgebreide opleiding met veel vakken als kunst en geschiedenis. Zo moesten we bijvoorbeeld schilderen op muziek, en kregen we alles te weten over de verschillende materialen die door de eeuwen heen zijn gebruikt." Lily vindt bloemschikken één van de mooiste beroepen die er is. "Het gaat er allemaal om de uiting van een of enkele bloemen samen zo mooi mogelijk neer te zetten. Je kunt dat in verschillende vormen doen en voor verschillende gelegenheden. Er is een oneindige variatie die je kunt toepassen en er is altijd wel weer iets nieuws te leren. Met mijn beroep geef ik ook gastlessen op scholen over bloemschikken, versier ik exposities en geef ik workshops. Ik zit al heel lang in het vak, maar het is nooit hetzelfde en nooit saai."

De laatste jaren ziet Lily door haar beroep veel van de wereld. In 2015 won ze de Flowercup, de internationale competitie bloemschikken, waardoor ze meer opdrachten in het buitenland kreeg. Toen ze in 2017 ambassadeur van Floral Fundamentals werd, groeiden die contacten en opdrachten alleen maar verder. Ze reist nu naar verschillende landen in Azië zoals Singapore, Indonesië, China, Korea en volgend jaar Japan. Hier geeft Lily exposities, les in bloemschikken en doet ze jurywerk. Als ambassadeur zorgt ze ervoor dat er een betere connectie komt tussen de kweker, de groothandel en de bloemist. Ook in Nederland is Lily nog druk aan het werk. Zoals de kerstdemonstratie in bloemschikken die ze op 10 december geeft bij Groei & Bloei- Liemers. "Wat ik precies ga neerzetten is nog een verrassing, maar ik ga in ieder geval werken met natuurlijke en dagelijkse objecten, om te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn." Ook gaat er veel met verlichting worden gewerkt, omdat alles in het thema van kerst staat. Aan het einde van de avond is er tevens een verloting van de kerststukken die die avond zijn gemaakt. Zalencentrum Staring in Zevenaar is open vanaf 19.30 uur; de avond start om 20 uur. De entreekosten zijn voor de leden € 4,00 en niet-leden € 7,00. Dit is inclusief een kop koffie/thee en een lot voor de loterij.

Meer berichten