Foto:

Brandweer in de regio heeft de toekomst Zeventien jongeren trainen en oefenen in brandbestrijding

ZEVENAAR – Een brandweerwagen racet over het terrein. Met piepende banden komt de wagen tot stilstand. Twee auto's gaan in vlammen op; de vlammenzee breidt zich steeds verder uit. Zijn er slachtoffers? Gauw worden de slangen uitgerold. De brandweercrew zal snel moeten handelen, voordat het te laat is…

Zomaar een voorbeeld van de vele situaties die Jeugdbrandweer Zevenaar kan tegenkomen tijdens een wedstrijd of oefening. Elke vrijdagavond oefent de jeugdbrandweer op de brandweerkazerne aan de Professor Aalbersestraat of op een speciale locatie in de gemeente Zevenaar. De zeventien leden zijn verdeeld over twee groepen: junioren en aspiranten. De negen junioren zijn tussen de twaalf en vijftien jaar oud, de acht aspiranten zestien tot en met achttien jaar. Door het leeftijdsverschil zijn de programma's voor de twee groepen iets anders.

"Onze jeugdleden werken met hetzelfde materiaal als de grote brandweer", vertelt coördinator Aldo Hendriks. "Alleen de ademlucht wordt door hen niet gebruikt. Dat is ook niet nodig, omdat de jeugdleden tijdens de wedstrijden niet met echt vuur werken. Soms wordt er op open dagen wel een gecontroleerd vuurtje gebruikt tijdens een demonstratie. Dan is er ook brandweerpersoneel aanwezig om alles in goede banen te leiden." Op de vrijdagavonden krijgen de jeugdleden theorie en praktijkoefeningen om zich goed voor te bereiden op de wedstrijden. "Bij een wedstrijd komt veel kijken. Er zijn veel dingen die de jeugdleden goed onder de knie moeten hebben. De veiligheid is natuurlijk, net als bij de echte brandweer, ontzettend belangrijk. Je kunt anderen immers niet helpen als je jezelf in gevaar brengt. Ook allerlei technieken van brandbestrijding zijn een belangrijk onderdeel van de competities. De ploeg moet, net als de grote brandweer, de werkzaamheden goed verdelen. Je kunt het echt niet alleen." Binnen de ploeg zijn er verschillende taken. Die worden in de loop van het seizoen verdeeld. Er is een chauffeur, die ook de pomp van de tankautospuit bedient. Er zijn twee leden die samen de waterploeg vormen en ook de aanvalsploeg bestaat uit twee personen. De mensen van de ploeg worden aangestuurd door de bevelvoerder. Tijdens de wedstrijden wordt de ploeg op verschillende punten door een jury beoordeeld. Aldo Hendriks: "Samenwerking in de ploeg en het afstemmen met een eventuele andere ploeg is een ontzettend belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Daarom word je ook beoordeeld als groep."

Ondanks dat de jeugdbrandweer voornamelijk gericht is op de wedstrijden, is er ook nog een ander belangrijk doel. De jeugdbrandweer is ook een kweekvijver voor toekomstige brandweerlieden. "In totaal hebben we meer dan tien doorstromers gehad in de afgelopen elf jaar. Ze komen niet altijd direct bij de vrijwillige brandweer. Bijvoorbeeld door studie kan er een aantal jaren tussen zitten. Die 'nieuwe' brandweerlieden maken gelijk een goede start: door hun ervaringen bij de jeugdbrandweer hebben ze brandbestrijding, één van de vier kerntaken van de brandweer gauw onder de knie."