Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles
  • (2)
    Evenement

Help mee de hoogstamboomgaarden in Duiven, Groessen en Loo te onderhouden

vrijdag 24 mei 10:00 uur

REGIO - Heeft u wel eens gehoord van Sterappel, Bellefleur of Bergamotte peer? In de gemeente Duiven liggen diverse boomgaarden waar deze appel- en perenbomen groeien. Om de boomgaarden te behouden wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de kennis van het onderhoud van hoogstamboomgaarden graag overdragen en een vrijwillige, zogenaamde hoogstambrigade oprichten.

"We organiseren hierover een gezellige ‘thee in de boomgaard’ op vrijdag 24 mei. We starten om 10.00 uur met koffie, thee en appeltaart in de boomgaard op de hoek van de Lijkweg/Husselarijstraat in Loo. Het einde is om ongeveer 12.00 uur. Alle geïnteresseerde bewoners uit de gemeente Duiven zijn van harte welkom! Aanmelden is niet nodig." Tijdens de thee legt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uit dat hoogstamboomgaarden niet alleen belangrijk zijn voor het behouden van oude fruitrassen maar ze bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals de steenuil.

In de afgelopen drie jaar heeft een flink aantal inwoners hoogstamfruitbomen aangeplant. Een goed beheer hiervan en ook van de reeds bestaande boomgaarden is essentieel voor het behoud van de fruitbomen in de Liemers. "Bent u na deze picknick in de boomgaard geïnteresseerd geraakt in het snoeien van de hoogstamfruitbomen? Dan kunt u kosteloos deelnemen aan een uitgebreide snoeicursus, die bestaat uit vier theorieavonden en praktijkochtenden verspreid over het jaar. Samen met de andere mensen ontstaat zo een hoogstambrigade." Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Duiven en Provincie Gelderland.


deel deze activiteit